Thursday, 3 December 2015

eczema and doktor farhat ayaz

Hi...

Hari ni rase nak tulis sikit pengalaman berubat anak eczema...

Seawal anak 3bulan cucuk vaksin kat hukm under dr. Rahmah, baby aku mula naik eczema. Mula2 kat pipi. Cool lg. Sbb org kate maybe alah susu badan. So buat tak tau je. Day by da its getting worst sampai baby berusia 5bulan. Peristiwa baby mase 5bulan ni aku ngan baby dok berdua je sbb pak dia keje sampai mlm br blk. Ptg lepas mandi3 turun bwh nak prepare dinner skali anak aku menggaru. Okey...pakai mitten lg mase tu. Tp mitten da penuh darah akibat baby menggaru dgn dahsyatnye.

Macam biase. Babak2 nangis mak ngan anak melaung2 dua2 org meratap2 sambil sebut Allah Allah...itu biase okey. Da biase dgn drama tuh da. Habis lelah melalak tuh call laki cepat3 melaung2. Org nak kate aku gile kate la. Ade aku kesah? Anak aku sakit bukan korg nak jaga pon kan. Aku gile concern plak kau yek....

Laki aku blk. And decide esknye cuti bwk anak ke specialist damansara refer dr. Datin maziah. Pakar dematologist and peadatic kat situ. Dlm malaysia hanya ada 2org doktor yg pakar kulit sekaligus pakar kanak2. Sorg lg kat hkl. Dr. Datin maziah adalah doktor yg da pencen and sambung perkhidmatannye kat situ.

So baby kena tahan wad. 4hari juga baby kena tahan wad. Aku pon diajar nurse2 kat situ utk mcm mane mandikan baby guna sabun minyak dan bubuh ubat juga wrap baby dan dalam mase seminggu tu baby memang tak pakai baju biase ni. Sbb kena wrap. Jap. Kalo ade gambar bleh share nanti. Okey jumpe da gambarnye

Hah...tula baju buatan doktor utk anak2 eczema bg elakkan baby menggaru. Tak ke kesian. Takkan pegi taska nak pakai gini? Kata nurse, lepas mandikan baby basahkan wrap and wrap baby gini. Hantar taska. Sian anak aku. Tak gamak kau nak buat gitu

Ok...lepas keluar dr hospital aku pon bertekat suh laki aku gulung semua karpet kat umah. So bentang toto je depan tv utk lepak2. Bermulalah adengan kami mandikan baby sebelom hantar taska sendiri. Kenapa tak suh taska mandikan baby jek? Sbb ubat2an dr maziah ade steriod. So tak nak nanti dia salah sapu. Sapu tebal2 akan tak elok utk kulit baby mahupon org tua. Bleh google keburukan sapu steriod....k

Kesian baby bangun pagi2 kena kejut. Pastu mandikan air pesam pun dia tetap sejuk. Sian engko...menitik air mata bila kenang naseb anak mase tuh...tak mcm baby org lain. Busuk2 hantar pi taska. Lepak2 kat karpet guling2 tak de hal pon...sob sob...

Aku n suami lalui benda ni agak lama juga. Sampai baby tak di vaksin. Okey. Jgn la kate aku anti vaksin pastu nak kecam aku lak. Aku buat bersebab. Seawal baby 5 ke 6 bulan eczema dia sgt teruk. So dr maziah sendiri delay vaksin baby. Last2 baby da 9bulan. Mcm da terlambat jek nak vaksin. So tak yah vaksin la kalo memudaratkan. Buat ape kan. Anak aku sakit bukan org yg vaksin anak aku yg jaga. Aku gak yg kena jaga sendiri melalak sorg2 kat rumah bila anak menderita eczema akibat vaksin...kan...bab vaksin itu kesahnye...

Anak aku tak lega2 beb sampai anak aku da 9bulan....pada suatu hari. Aku n suami pi makan kat the mines serdang. Anak macam biase. Meragam sbb gatal2. Suami pi la hibur2kan anak tgk sungai bagai. Tibe2 aku didekati seorg kakak. Kakak tu tegur aku, anak eczema ke? Mcm biase. Aku pon angguk dan senyum je. Biase da org tegur gitu kan. And slalu akan bg petua mcm2 la suh sapu itu ini dan aku akan pekakkan telinga jek....sbb da tak larat...

Skali anak meragam lg. Kakak tu dtg lg kat meja aku. Mase tu kakak tu da habis makan. Da nak pegi...skali dia kate....kesian baby. Nak tak sy surgestkan sorg doktor ni. Dr. Farhat ayaz. Dlu anak sy mcm ni juga. Sama sgt. Skrg anak sy da 11 bulan. 2minggu je hilang da semua ni. Aku masih senyum dan....aku biase gak org surgestkan pegi doktor itu dan ini. Aku cool lg...

Tibe2 kakak ni sambung...doktor ni tak guna steriod. Cuba la...ohoi...tibe2 aku tgk terus ke arah anak dia yg dia tgh kelek. Muke anak dia memang licin kau! Nanti aku cite plal bab steriod ni ek...dgn mulot telopong tibe2 kakak ni hulur kat aku kad anak dia yg ade no dan alamat klinik dr farhat ayaz. Kat damansara. Aku kate tq. Dan tak terfikir aku nak minta no tepon kakak tuh nak ucap tq sgt2 kat dia....

Cite steriod ni. Lepas je anak aku keluar spital. Aku sudah join 1 group ni. Group ni memang anti steriod. Dan dr situ aku mula gerun bila dgr steriod. Lepas je anak keluar spital, ade la 2, 3minggu aku pakaikan steriod kat kulit anak aku and tak jalan pon baiknye. Makin teruk. Dan...aku stop semua tu aku pon start with organik mengikut kata otai2 group tuh...tapi...baik sekejap je. Boleh dikatakan mcm sehari je baik konon nak licin da muke. Esk naik lg...mcm nak give up pon ade...dan makin tertekan bila aku kena pantang makan manis. Entah. Bg aku seksa sgt bila kena pantang makan benda2 manis. Bukan la aku ni jenis sweet tooth sgt. Tp seksa la bg aku.

Dan....mase aku join group tu aku ade gak pegi homeopathy mcm yg diorg suruh pegi. Sakit anak aku bertambah2. Aku mula2 nak nafikan maybe 1 of proses nak baik. Tp family aku nasihatkan better berhenti sbb makin teruk. Baby makin merenyam gatal. So aku berhenti....

Dlm tempoh baby 5 hingga 7bulan ke 8bulan tak silap aku, tibe2 aku diberi 1 lg rezeki iaitu baby sitter baru. Aku slalu ngadu kat kwn2 pasal anak aku eczema. Aku susah hati sgt2. Tibe2 1 of kwn aku surgestkan. Nak tak kalo baby sitter ni jaga anak ly jek. Sbb aku slalu ngadu aku risau baby yg eczema dok taska. Menggaru takde org layan....nanti berdarah aku susah hati nangis...

Ya Allah. Bagai mengantuk disorong bantal. Rezeki anak aku. Allah kesiankan anak aku da menderita kan...aku dpt baby sitter yg nak jaga anak aku sorg. Sbb dia jaga anak kwn aku tu sebelom ni. Tp anak2 kwn aku da besar. So da tak hantar situ lg. Dan dia hanya nak jaga anak cikgu. Ya Allah....syukur sgt2 kau....sbb mak cik ni sgt syg kat anak aku ni ah. Mula2 dia kesian. Lama2 jatuh syg....

Ok beralih blk pd cite dr farhat td. Laki aku mcm da tak sabar nak pegi dr farhat. Hari sabtu kitorg terjumpe kakak tu. Hari isnin da buat appointment. Ptg isnin pegi jumpe dr farhat. Yg bagusnye klinik dr ni 1st kena buat appointment. 2nd kalo appointment kite waktu sekian2. Memang dia akan layan kite sorg je. Tak de patient lain. So memang sampai je...terus masuk jumpe doktor tak yah tunggu2. Bagus mcm tu aku suke...

Masuk je...doktor farhat ni perempuan rupenye...cantik bergaya orgnye. Ala2 hindustani...ok...masuk2 je terus doktor tgk baby. And suruh aku pantang makan memandangkan aku masih menyusu luni. Aku tak leh makan seafood, benda2 masam, terung, kacang tanah, ikan bilis, ikan2 yg gatal, susu lembu (sbb anak aku da buat test darah. Dia tak leh minum susu lembu dan kambing). Juga pantang makan tepung (berdasarkan test darah).

Kemudian dr. Farhat suh aku jauhkan baby dr sebarang benda2 berbulu. Karpet, teady bear semua. Baju pon kena jauhkan dr wool. Tak boleh panas2 matahari sgt. Puteri lilin la kate kan...

Pastu apa yang aku musykil aku tnye doktor. Pasal org kata tak boleh makan manis. Maksudnye kena pantang manis2. Doktor kata itu diet candida. Kalo ikutkan, tak boleh makan manis, nasik tu yg byk gula. Takkan awk nak pantang semua. Mati la. Tak pa makan manis dr makan masam. Masam lg mengenyam kalo nak tau. Dr pada tu, aku terus tak pantang manis. Alhamdulillah...baby ok je.

Nak dipendekkan cerita yg pjg ni...doktor bekalkan beberapa ubat...ok...ubat makan ade 3. Ubat sapu 1. Ubat mandi 2. Sabun dan liquid minyak. Pasal ubat sapu aku tnye doktor jelas2 ada steriod tak? Doktor kata takde. Ubat ni dia bancuh sendiri kandungan dia mcm lotion. Iaitu pelembap. Ade minyak ostrik...ubat makan anti histamin, ubat warna putih tak ingat nama tp ade steriod dan 1lg vitamin. Steriod ni aku da mula risau bila doktor bekalkan. Aku tnye doktor bukan ke steriod berbahaya utk di ambil?

Ini penerangan doktor. I bekalkan steriod 0.01mol. Di mana dose dia sgt rendah. I tak gila bg baby makan steriod byk dan lama. I just nak matikan kuman2 dlu. Lawan dlu penyakit ni. Bila da ok br boleh maintain. Jgn risau i tak bg ubat makan berterusakan. Dalam masa 2minggu akan berhenti. Ok...ini aku yakin sbb da terbukti habis je course utk baby ambil ubat makan, sampai skrg doktor memang tak bg dah ubat makan. Its mean memang aku pasti ubat yg dia bg just nak lawan dlu penyakit tu. Kalo dadah, kite kena keep amek dan bergantung pd ubat tu sbb tak sembuh2 kan...o...1 lg...aku tnye...ubat yg dr. Datin maziah bg tu...memang ade unsur steriod utk ubat sapu...dr. farhat kate...skrg org da tak guna ubat tu sbb tak berkesan...dan aku tgk kat ruang menunggu dr. Farhat ni style byk pegi course dan aku yakin ilmu dia up to date.

Dua minggu lepas makan semua tu alhamdulillah...dengan izon Allah...Allah sembuhkan...ini usaha yg serasi dgn luni. Aki bersyukur sgt2 ditemukan dgn penyembuh yg Allah berikan. Sejak dr itu luni tidur tak perlu bedung tangan. Tangan dia depa mcm baby2 lain. Dia da tak menggaru2 lg mcm slalu. Its take time and on off at least yg teruk2 dlu da tak de. Dan dia pon da boleh main mcm baby2 lain bermain tak nangis lg. Tak meragam jek. Da happy bila bermain dan berjalan...alhamdulillah...

Semuanye kerana doa...sbb aku doa ya Allah temukan la anak aku ni dgn ape yg dia boleh sembuh. Sbb aku da hilang punca semua benda aku da pantang. Rupe2nye aku kena dgr kata pakar utk pantang. Tak menbabi buta shj pantang tanpa ilmu tanpa nasihat pakar. Syukur ya Allah...Kau makbulkan doaku

Monday, 30 November 2015

1hb disember 2015

Assalamualaikum.
Da masuk bln disember. Pejam celik pejam celik da akhir thn.

Walaupun dlm ke payahan nak menaip nih. Sbb skrg da mula rase kembung. Kdg2 baring2 rase nak muntah. Tp malas layan.

Ok. Entry ni just nak share usaha icsi kedua. Bukan kejayaan tau, kejayaan icsi atau bahasa mudah faham kejayaan pregnant tu sbb Allah izinkan. Allah yang murahkan rezeki. Sbb sy usaha je. Segalanya sy serah bulat2 pada Allah selepas berusaha. Org islam panggil tawakkal. Ok...meh nak kongsi sket ape je usaha icsi kedua ni ye...

Sebenarnye kali ni lebih terkejut dr icsi pertama di mana kurang sedia sket. Mase icsi pertama dlu sy ambil masa sebulan utk fikir. Kali ni jumpe prof kebetulan br lepas period hari ke7. Scan terus prof bg surgestion buat fet. Amacam? Macam tak bersedia tp bila fikir2 balik fet kali ni kena waktu cuti depavali. Kebetulan takwim sekolah depavali cuti seminggu. Ok....itu yg boleh dipertimbangkan tuh...

Teruskan jela yek...elok lepas fet...malas da nak fikir kena balik rumah. Sbb kalo blk rumah nak stay seminggu kat kl mcm renyah. Bukan ape. Kena la sediakan katil single kat depan tv bagai...pastu aku dpt bygkn anak aku nanti manjat katil tu. Pastu conquer atas katil udahnye aku yg tensen nanti. So aku ambil keputusan blk terus ke melaka. So, da siap2 bahagi 2kereta. Anak aku mak dan suami 1kereta. Lepas je fet, suami dan mak pi amek luni kat baby sitter. Terus blk melaka. Aku plak naik 1 kete ngan abah aku drive. Aku dgn batal kat punggung sambil berbaring. So siap tdo....selamat....

Ok...kemudian usaha lain aku tak angkat benda2 berat langsung. Termasuk anak aku. Semua mak buat mcm basuh baju, masak, buat susu anak tgh mlm mak buat. Mak tdo ngan aku. So pergerakan for 1week tu agak limited. Tp kali ni tak byk baring sgt. Sbb still kena layan bdk kecit. Tp aku tawakal je la. Dok depan atas kerusi. Alas sket kat pinggang. Duduk teman dia main tgk tv semua.

Selain dr tu makan aku makan yg rutin je. Pedas2 mcm cili padi tak langsung. Air ais pon tak. Sbb da biase minum air suam je. So tak janggal sgt. Makan kali ni kurang pantang sket. Sbb rentetan aku memang kena pantang makan benda2 masam. So da biasa...takde masalah sgt

Pasal solat aku solat duduk atas kerusi. Just masa nak takbiratul ihram je aku diri tegak. Pastu aku duduk atas kerusi. Semua buat dlm bentuk isyarat. Maksudnye rukuq sujud duduk antara dua sujud semua isyarat je.

Aku amalkan beristigfar, zikir ya mussawir, ya bariq, ya khalid....pastu aku tak byk pk skrg ni pregnant ke tak? Mcm mane rase semua. Aku buat tak tau je. Just lepas solat bykkan berdoa pd Allah moga Allah sihatkan kandunganku. Lepas tu tak pk dah. Tak cari3 kat google bagai mcm mane rase pregnant icsi semua. Tak...sbb byk buat tak tau...

Lupe nak gitau. Baki seminggu lepas buat fet patut aku kena gi skola sbb skola ade lg seminggu sebelom cuti pjg. So aku minta mc kat hukm straight. So doktor bg...selamat dah bab tuh. Tp kerja2 kat skul aku byk sub kan kat kwn3. Tak terkata kwn2 aku memang supper awesome beb. Semua tolong n sporting tlg aku. Hehe...alhamdulillah. Allah permudahkan perjalanan icsi kali ini....

Rasenye tu jela usaha aku. Kalo aku ingat nanti aku tulis lg ek...wassalam

Thursday, 26 November 2015

23hb 10 hingga 23hb 11

Assalamualaikum

Tergendala nak menulisnye. Tgh2 reka tajuk pastu ade plak yg interup...

Okey...ni kire throw back ape yg ingat je la k...

23hb 11 ni jatuh hari isnin...pagi2 seawal kul 10pagi da siap2 nak pegi cucuk pregnyl. Doktor yg cucuk aku ade 2org. Sorg doktor halim sorg lg doktor wong. Kenapa 2org? Sbb kalo doktor halim takde aku pegi doktor wong. Kenape doktor wong a.k.a cina? Sbb klinik dia sentiasa laju....hehe...tak yah tunggu lama2....dtg terus masuk utk consultation...

Doktor halim bgtau aku hormon pregnyl yg aku kena cucuk ni berperanan sebagai membentuk uri baby. Kerana aku icsi a.k.a pregnant tak semulajadi. Maka hormon pengeluaran telur aku takde maksudnye senyawa semua tu proses dia takde. So bila baby ade dlm rahim, support pregnyl adalah nak bg baby lekat so kena ade uri. Oooooo....br aku jelas dan tahu. Tq doktor bgtau sy....

Seawal 9hari lepas fet aku ade rase nafas aku berombak2...bila ckp sikit mengah2...pastu kat bwh rahim ade rase denyut2. Tp itu je rase. Yg lain tak de ape sgt selain rase ulu hati on off masuk angin sikit2. Tak mcm 1st time dlu. Aku pernah gak muntah lepas sarapan pg. Tp kali ni bahagian rengkung memang tak rase loya langsung.

Aktiviti aku ngan anakanda ade sikit beza iaitu slalu dia suke nak dok atas riba aku bila aku duduk atas kerusi. Skrg tak bleh. Hanya boleh dia tumpang kerusi aku je dok sebelah. Dia memang tabah. Walaupun mak dia nye muntot besau habis 1 ruang kerusi mummy conquer. Dia dok kicit aje kat tepi kaki terjulur dan menahan nak jatuh ke bwh dia tetap tabah. Syabas anak....hehehe...mummy tak bleh angkat dia...so bila dia nak naik katil dia akan buat2 nak panjat mummy just tolak muntot dia naik ke katil atau mummy da dok atas katil just bg tahan tangan dan dia berusaha sendiri naik katil....kate suke manjat kan....mase ni la nak tunjuk skill...je dok...

Kalo kat atas meja makan dan dia nak nyebuk2...abah aku la kena angkat dia. Dan turunkan dia. Bila dia berak. Mak cebuk dia. Bila dia nak mandi mak mandikan. Bab angkat2 luni memang aku tak buat langsung. Kalo dia majok sbb rase aku da tak syg dia sbb bila bangun pagi slalu aku dukong dia keluar bilik kini aku malas layan. Dia nangis sampai berenti br aku pimpin dia keluar bilik...naseb le nak...nak buat lagu mane...mummy oku...hehe

Okey...dipendekkan cerita aku teruja nau ade kwn fb ex ttc bgtau kwn dia buat ivf 10hb da test kate ngandung. Sbb aku fet 9hb. Kwn dia 10hb. Tak ke teruja nau2. Aku terus call kakak aku gitau aku nak kirim dia upt. Mcm biase kakak aku yg sgt bepengalaman 5org anak kau...weekend blk dia bg aku upt tu...aku cool je nanti2 buat upt.

Pagi sabtu dapat upt aku buat2 relex cool2 konon. Ptg sabtu br rase nak buat upt...tnye adik aku patut ke aku wat upt skrg? Adik aku kate byk ke beli upt? Tak...aku kate ade 1je. So adik aku kate esk pagi jela....kalo ade 1 je...k...aku masuk bilik konon nak tinggalkan upt atas mejo...skali tak leh jd...aku buat jela...

And.... nanti la aku share....yg tuh....hehe...

Nak dipendekkan cite...25hb anak aku demam muntah3 beb. Adoi...risau tak terhingga aku dibuatnye. Sian melepek tak boleh makan dak cit. Makan je muntah. Pastu baik sikit dia pi main minyak cap kapak aku. Udah mate merah sebelah. Hahahaha....kelakar la awk ni nak...k...sini dlu la...layan gambau anak...dan upt aku tu ek...assalamualaikum

Mate merah sbb main minyak cap kapak mummy. Best kan nak...

Da baik sikit le tu gamaknye boleh possing gitu bila bergambar. Jgn tak tau. Tu statik possing semata2 nak bergambar tuh...anak anak

Upt 21hb 11...alhamdulillah syukur pd Mu ya Allah...moga kembar sihat dlm rahim ini. Doakan kami ye...tq kwn2...sy sentiasa doakan semua dapat rezeki ini juga cepat2...amin amin ya rabbal alamin

Thursday, 12 November 2015

Icsi 2nd time begin

Assalamualaikum.
Hari ni sudah hari ke5 aku jalani procedure icsi 2nd time.

Meh nak senaraikan perbezaan 1st et dan 2nd fet ni...
Surely la ade beza kan...beza yg obviously 2nd time ni luni sudah ado....bila sudah ado...maka byk la perbezaannye...pertama still kena take care of luni...luni still df...so bila nak tdo guling2 macam tenggiling sementara nak layan mata dia nak lelap.

Then beza yg lumrah bila da ade baby and mummy plak kena nak rehat2 idok le boleh nak rehat sgt2. Still kena angkat sikit3 benda2 berat ringan manja2....ape tuh? 1st time dlu angkat air dlm gelas penuh pon tak. Minum pakai cawan je sbb benda berat tak leh angkat lgsg. 2nd time ni sape la nak layan 24jam kan. Memang mak aku layan gak. Tp still bila mak pi solat, mandi or mengemas. Yg ringan berat2 manja kena angkat sket2....

Selain itu, 1st time dlu stay kat cheras selama 4hari kat umah. Semua buat kat umah sbb tak mo travel jauh. Katil kecit semua letak bwh semua. Tp 2nd time ni terus blk melaka memandangkan nak pk bila blk umah anak aku tu kang manjat katil kecit tu. Main turun naik. Aku still tak bleh rehat sgt2. Baik blk mlk terus. Tawakal je. Nurse kate takpe asalkan alas semua badan sambil baring dlm kereta. Tawakal jela....kan

Pastu 1st time dlu aku et hari rabu. Seingat aku, hari sabtu subuh2 tu aku da rase kembung perut dah. Pastu makan. Muntah. Kali ni aku buat isnin, ni da jumaat, aku tak rase kembung pon. Tp rase lapar je ade.

Itu je ingat seingatnye la....
Apepun semua aku serahkan pd Maha Pencipta....Moga Allah murahkan rezeki zutiat buat aku dan kwn2 semua....inshaAllah

Wednesday, 14 October 2015

Icsi 2nd session

Assalamualaikum...

Walaupun luni br 1thn 3bln...kena ke aku nak start icsi for 2nd time? Ikut kate prof. Zainul, luni 2thn br dtg jumpe dia...

Tp tp tp...aku ni luris sket. Frozen embies kami sudah 2thn dibekukan. Katenye lebih 2thn kena tambah duit utk sewa peti sejuk. Tp MAC HUKM tak call2 pon...mak jemah mula rase panik...

Hehe...mak jemah slalu suke nak pk lebih2. Kalo nak pk senang. Ape kate mak jemah buat don't know je. Untung2 embies mak jemah tu dapat tu tersimpan rapi lebih 2thn free2. Tp mak jemah rase bedosa plak. Pening jadi mak jemah u olls. Sbb byk pk.

Nak dijadikan cite mak jemah takut embies mak jemah dibuang ke longkang blkg makmal MAC tu. Mak jemah suh le pak jemah call hukm. Maka dpt le buat appointment ngan prof zainul 29hb ini...

Perasaan mak jemah tetobe nerves. Mau tak nerves. Mak jemah suke megandung
 Tp mak jemah tgh ligat pk mcm2. Mcm mane nak handle luni mase procedure appointment yg berjam2. Nak lalui birokrasi keje mak jemah lg. Nak pk itu nak pk ini...letih jd manusia...hehe...tp tetap bersyukur jd manusia.

K...nanti aku continue entry ni ye...lalui 29hb ni mcm mane la. Harap luni behave. Sbb....luni anak yg aktif...style tak leh dok dendiam. Sperm yg aktif aku kategorikam gamaknye. Aktif dia kalo kite dukung dia akan tolak badan kite dia nak turun. Setiap kali ye. Takut terlepas je. Bila kite dukung kdg2 dia akan pusing2 kan badan dia 360° sebanyak beberapa kali mengikut kesukaan hatinye. Kalo dok saje2 dia manjat. Kalo dok kat area atas tingkat 2 rumah bilik2, dia akan keluar masuk bilik tanpa jemu. Ok. Tq anak...sbb aktif mimmy senang hati dr ko dendiam pasif je. Mummy rase maybe ko ade something wrong someway. Meh tgk aksi dak cit sket...

Hi...sy manjat...boleh kan aunty2?

Melompat dan berjalan atas katil dgn slumber adelah kesukaan sy...tau

Membuli opah juga kesukaan sy...jgn tak caye

Sunday, 27 September 2015

Family

Cuti sekolah bulan 9 aku memang tak fikir nak cuti2 malaysia. Dlm thn ni da pegi bangkok cuti tgh thn br ni. Pegi ngan mak n abah....quite seronok walaupon just bangkok...maybe sbb pegi ngan mak n abah kot...memang best

Jadi, memandangkan kakak aku dlm pantang anak ke5 dia...aku pon amek kesempatan blk kg. Kakak n anak2 dia pon ade kat kg...so seronok....bangun lambat...luni pun da pandai jalan. 1thn 3bulan br jalan terus. Kalo tak punye la penakut nak melangkah. Bila ramai kazen2 dia da berjalan semua. Dia sungguh BESEMANGAT! tu dia....mummy dia pon besemangat plek....hehehe

Adik last aku dok melake....so dia on off tdo umah mertua. Tdo umah melake umah mak aku...memang best sgt2...tak pegi jejalan pon da rase macam pegi london seh....hehehe....entah la...aku ni memang excited bile dpt berkumpul2 family ni. Semua org pon mcm tu. Normal rasenye kan....best ek dpt gelak2. Happy2 baking cake walaupun kek tak jadik...tp happy...hehehe...

Raya haji baru ni raya kat melake...ok...jom la layan gambar...saje abadikan kat dlm blog. Buat kenang2an

Gembira sgt muke memasing bemain kat laman kan....

Favourite picture of mine. I am loving it



Kali ni bapa2 pulak beraksi dgn anak2

Tgh2 raye ade birthday party pulak. Tak ke sonok anak aku tuh

Selain memanjat. Ini adalah aktiviti wajib kongsi ngan kazen2

Friday, 24 July 2015

selamat hari raya

Assalamualaikum...

Rasenye belom terlambat kot nak ucapkan pd para pembaca blog aku ni. Hehe....aku perasan je ade pembaca....

Tahun ni 2nd time beraya dengan luni nur fariha. Tahun lepas bersalin mase nuzul quran. So 2minggu lepas tu bleh la raye ngan anak. Dlm pantang tu aku makan je rendang. Memandangkan rendang ingridient dia tak de ape yg gegatal. So aku bedal. Ok je... tp... tahun lepas semua adik beradik berkumpul. Aku pon gelak sakan2 kot sbb happy semua ade tambah plak beraya dengan anak. mak aku da warning da. Jgn gelak kuat2...ko tu dlm pantang. Nah....mlm tu aku bentan engkoooo....

Malam tu aku nye czer sakit mcm kena toreh2. pergh....anak tak leh tdo ngan aku...sbb aku sakit sgt. Laki aku la yg jage dia mlm tu. Aku dpt la tdo kejap. Skali bila aku terjaga da pukul 1am. Kesian baby tak leh tdo kat depan. Sbb maybe nak menyusu ngan aku br leh tdo kot. Aku plak tak bleh mengiring sbb sakit. Tp aku panggil juga laki aku suh bwk masuk luni. Tdo sebelah aku. Sian anak...

Itu thn lepas nye raye. Tahun ni si luni da setahun...alhamdulillah. syukur ya Allah. Anak yg kecil dlu asyik je aku risau ape2 yg aku makan akan buat baby kembung. Bila cecah 4bulan kembung makin kurang. Aku mula makan mcm biase. Skali anak start eczema plak. Aku pantang makan benda2 gatal plak. And so on....hingga anak kini da setahun. Bila da setahun, mcm2 aksi dia da pandai automatik.

aku ade bgtau entri sebelom ni aku blk kedah dlu. Sehari sebelom raye pagi lg kami da sampai aloq staq. Esknye raye....then raye kedua blk kl then melake....

Tahun ni tak dpt raye sakan. dpt jumpe saudara mara pon sbb buat majlis birthday luni kat rumah mak abah. So dpt la raye ngan saudara mara. Merangkap rumah terbuka, birthday luni semua...alhamdulillah....majlis berjalan lancar...da pening mase nak dpt kan katering. Alhamdulillah. Allah tolong. Kwn kat fb buat katering start raye pertama lg. Gile gigih dowh. Raye2 buat katering. Syukur Allah Maha Mendengar.

Ok. Jom...nak share gambar2 raye....

Gambar family sy


Luni turns 1year old

Kanak2 peminat kek

Tu kakak aku ngandung lg. Dia pangku tu anak dia sebaya luni hokey. Tq

Kami...semua baby kami 1 tahun atas pangku

Adik lelaki takde. Dia beraye rumah mertua. Esknye dia blk melake

Kaluarga besar sy tanpa sy di melake hari raye pertama

Sunday, 21 June 2015

Assalamualaikum....5 ramadhan

Hi....hari ni terase nak menulis...lame tak updated blog. Sian blog besawang3....

Alhamdulillah...hari ni da 5 ramadhan....dapat juga mengecapi bulan yg penuh berkat ni....suke sgt sgt bulan ramadhan. Bukan sbb org suke aku pon kena cakap suke juga bulan ramadhan ni. Tp memang suke....byk benda baik berlaku sepanjang bulan baik ni. Tak kire aku alami atau mase zaman2 rasulullah dlu pon byk perang org islam menang dlm bulan puasa....ajaib kan....memang aku kagum la....

Ok....thn lepas aku berpuase sampai 17ramadhan je dpt. Lepas tu beranak pagi tu 17ramadhan tu....alhamdulillah....selamat semua....sepanjang sarat mengandung aku berpuase ok je....baby aku da bgtau awal2 lg....mummy kena puase tau. Tak boleh makan waktu siang tau. nanti Allah marah kalo mummy tak puase....tau....siap pesan gitu tau. paham pulak....luni dlm perut ok ok je....pastu terawih tak boleh nak join suami ke masjid sbb da tak larat nak berdiri da mase solat....

Tahun3 sudah aku akan fikir baju raye...nak balik raye semua memang awal....kawen ngan aku mcm tu la ye...memang kena awal....kena fikir semua awal....sbb aku memang gitu. Kena fikir awal....and....baju raye seawal 4, 5 bulan...sbb aku tak suke dengar tak boleb tempah da baju sbb tempahan da ditutup. Tak suke tak suke tak suke berebut2. So....baju dan persiapan slalu aku da pk awal3....

Thn ni raye pertama kat kedah. kampung tok suami aku. So....tgk2 kalender o o....mcm susah je nak blk jauh dgn jem dgn panas dlm kete. panas hati la kot....dgn anak nak hadap anak berkongfu lg dlm kete tambah tolak nangis meragam meroyan dlm kete....so aku suh laki aku pk...mcm mane nak blk kedah?...lastly....decide blk by flight...1st time....sbb tak lame blk pon...blk kedah sehari sebelom puase. Nak blk melake raye kedua. Ko rase??? Dgn jem...so kena melabur sikit demi mase depan yg terjamin...hehe...

Ok...nanti kite cite lg ek. O...baru ni aku pegi bangkok...cuti pertengahan tahun lepas....bwk si kecit...dgn mak dan abah aku....luni sgt best....naik flight bejalan sgt sgt sgt suke...comel....

Cite sikit pasal bangkok. Korang memang boleh pegi bangkok. Memang duit kite da jatuh n beza sket da dgn duit thailand. Tp teksi dia sgt murah berbanding di malaysia....makanan pon byk je makanan halal....and....dia nye baju3 esspecially baju baby kanak2 sgt sgt sgt murah. Dan....handbag kulit sgt sgt sgt murah....ok...tu jela...da....

Thursday, 5 March 2015

Kadang2 kite kena senyum depan org walaupun dlm hati hanya Allah shj yg tahu ape perasaan kite sebenarnye....

Meraung kite hanya suami dan anak shj yg tahu selain Allah taala....

Kite senyum depan org utk sembunyikan keluh kesah kite semata2 nak sorok ape tersirat di hati ni....

Tiap kali mengadap makanan, fikir 2,3 kali baik tak utk kesihatan anak aku. Mudarat tak bile aku makan ni. Sudahnye aku akan ulang makan ape yg biase aku makan tiap hari tanpa rase sedikit jemu asalkan perut ni terisi demi anak....

Ade yg cakap anak aku tak sebahagia anak org lain sbb penyakitnye. Aku termenung tapi tahan semua helah aku. Dlm perjalanan blk rumah da sampai rumah. Aku peluk anak aku. Meraung aku sorg2 dlm kereta depan gate rumah. Dlm hati ya Allah. Bahagiakan la anak aku. Yg BERDOSA adalah aku. Bukan anak kecil ni ya Allah. Kalo Kau nak hukum, hukum la aku ya Allah. Tp bukan anak kecil ni. Anak keci ni tak berdosa ya Allah....

Semoga aku lebih tabah....utk bahagiakan anak aku....doakan luni cepat sembuh

Wednesday, 25 February 2015

quality time

Assalamualaikum

Da lama tak updated blog. Ni kali nak updated pasal quality time with husband. Slalu berkepit dgn anak. Quality time ngan suami curi2 masa pon belom tentu sempat.

Pada suatu pagi. Aku call laki aku yg masih bercuti sempena CNY baru2 ni. Aku da masuk keje da. laki aku byk urusan. Kena byr bill2. Ke sane ke mari. Ngurus itu ini urusan dunia.

Tgh2 suami aku nganto anak ke rumah pengasuh. Aku call. Aku rase sgt tak beselera nak makan kat kantin sekolah memandangkan kantin sekolah da dekat 3thn masak masakan yg same sampai aku da nak keluar anak tekak sbb tak boleh pegi da dgn menu harian dia tuh.

Aku pon ajak le laki aku jom pi sarapan. And....laki aku ok je. Padahal aku hanye ade 40minit tot tet tot tet buang mase bejalan nelepon bagai da tinggal 20minit mase aku nak breakfast....

Aku da sesiap nunggu laki aku kat jalan masuk pintu sekolah punye besemangat aku nak makan kat luar. Kami pon cari kedai nak makan. Siap boleh patah blk sbb kedai yg nak dituju tutup pulak sampai hari rabu ngalahkan org cina yg raye. Lelebih pulak cutinye. itu ayat dengki okey....

Da sampai kedai makan. Keluar lelaju dgn gembira. Makan. Ngap ngap ngap 10minit jek u olls...sbb da biase makan dgn porak peranda. Mane dgn anak aku melalak. Keboringan. Aku nak nyuap sampai skrg belom rase nikmat makan sedap lg walaupun makanan tu sedap. Tq

Pastu laki aku hantar aku ke sekolah blk. Dgn pantas aku memang da siap3 bwk buku pensel box semua mase makan td...kenkonon smart la. Lelaju masuk kelas. Malah aku siap tercepat dr biase lg beberapa minit. Efficient sungguh quality time with my hubby. And and and....aku da dpt berat sebelom sebelom aku pregnant beb....gile kentang...sebelom pregnant 64kg. Mase sarat paling berat 70kg. Lepas beranak 64kg. Skrg.......58kg...tq

Ok...tu jela nak share....happy eating u olls...hargailah setiap detik bersama yg tersayang


Friday, 16 January 2015

sebelum selepas

Assalamualaikum.

Saje nak bebel pepagi ni..sempena sabtu pertama musim persekolahan bermula. Aku da kena pegi skola hari sabtu. Tak best pon keje hari sabtu. Tp bila pk da dekat dgn suami. Da ade anak. Ade cuti sekolah. So terubat blk la luke hari sabtu kena keje...

Ape je nak verita twntang sebelum selepas ni. Ade 1 entry aku tak lepaskan cite pasal sebelum selepas ni. Ape ek? Byk hikmah sebelum selepas ni. K...mula la baca aku bebel ni ek

Sebelum kawen aku jenis tak boleh simpan duit. So...tiap2 bulan duit akan habis bershopping2. Dlu2 tade shopping online .kalo ade gamaknye kad kredit pon 10 agaknye. Tp lepas kawen. Eh...bleh plak aku simpan duit. Tak byk tp boleh...pelikkan...maybe byk laki da tanggung perbelanjaan rumah kot...maybe

Sebelum kawen aku style tak boleh simpan rahsia. Baik rahsia org. Rahsia aku pon da tak name rahsia da. To lepas kawen pandai plak simpan rahsia org. Simpan rahsia rumahtangga...org tgk kite happy je mcm tade masalah. Kan...senyum je..itu la hikmahnye...

Sebelom dapat anak aku la yg paling liat nam masak. Slalu alasannye tak sempat. Tp lepas ade anak. Pandai plak curi mase mase anak tdo aku boleh siap se lauk. Boleh pulak ek. Sbb pk nak nyusu anak. Kena makan. Pelik sungguh...

Sebelum ade anak aku la org yg slalu tak sempat tu. Tak sempat ni. Skrg kalo dipesan suruh sarapan dlu sblm pegi keje hari sabtu. Eh. Sempat pulak. Dlu manjang je tak sempat. Pegi keje sabtu sentiasa je perut lapar. Sbb pk jap gi nak pam susu. Kena pam...

Tak sempat kepada sempat. Tidur dlu tak boleh kurang. Skrg dpt tdo kejap pon da besyukur.

Itu la hikmah yg aku sempat share. Ala....bebel plak penceramah ni. Boring sungguh...k...chow dlu...

Friday, 9 January 2015

da nak mula kerja

assalamualaikum wbt...

hi...br blk dari rumah kakak...skrg musim hujan...so, baju yg berlambak bile basuh tak kering sgt akan menerbitkan bau yg kurang menyenagkan...maka aku menganbil tindakan pegi umah kakak aku pinjam dryer...hehe...

mlm ni adik2 aku nak berkumpul2 kat umah kakak sulong aku...esk mak dan abah nak ke tanah suci...adik lelaki aku nak hantar mak n abah ke airport...so aku ngan adik perempuan aku pon nak turut serta dlm menghantar mak abah ke airport...syg nye aku tak leh join adik2 berkumpul umah kakak...aku kena blk awal sikit...sebelom matahari terbenam,,,walaupon hari ni matahari malu2 kucing nak muncul pon...mendung sepanjang hari...sbb bwk budak ksit nih...payah blk malam...takut pon ade...paling aku takut dia melalak sepanjang jalan...experiment aku...aku baca ayat kursi kuat2 kalo dia mula nak melalak...diam sediam diamnye...yaAllah...kalam Allah ni memang mengkagumkan aku...

senin ni da mula kerja...mula la episod aku akan bz setiap sabtu...tak percaya? memang kalo kat slangor ni memang tibai sabtu cikgu...licin kdg2 tak tinggal sisa...tapi prestasi bebudak tak le sehebat terengganu...ranking pertama...mcm kat melake lg syok...memang keje sampai ptg...tp sabtu diorg tak kacau...so, byk la persediaan bila da start nak mengajar blk ni setelah setahun aku cuti...and...aku da beli sesuatu yg membantu aku nanti di bilik guru...nak tau ape? jap nak tempek gambar...

aku beli mini portable air conditioner. tapi beli 1 jela...warna biru...rm36...termasuk postage...kat lelong.com

ya...bilik guru aku bukan shj tak de air conditioner malah bersahabat dgn tikus2...daif kan...kesian cikgu2...nak buat macam mane...kerajaan tak taja keselesaan cikgu...hah...dapat la product mcm keselesaan cikgu gak kan...

malas nak bebel pasal ni...bebel pon bukan bleh dapat air cond sejuk...kan...

skrg luni da pandai...byk benda da...sebelom nak blah...nak share video luni semalam beraksi...anak aku gile gajet gak macam mak pak dia...k...chow dlu...

video
selamat berhibur dgn ketonggekkan luni...hehe