Monday, 17 April 2017

Tak semua benda dlm dunia boleh cerita pd org. Tak semua kisah boleh share dgn org.

Di atas bukan tajuk. Tp 2baris ayat. Sepanjang kehidupan aku yg da cecah 33thn ni. Byk kisah yg aku da lalui. Dr kecil ke remaja. Remaja ke dewasa. Skrg da dewasa ala2 konon2 da matang la. Aku pon jumpe pelbagai jenis org. Pelbagai ragam manusia. Susah nak ungkap dgn kata2. Tp diri ini pemerhati tegar.

Apa2 pon diperhati aku belajar. Belajar tak komen. Belajar tak beza bandingkan. Sbb dr aku buat mcm tu. Aku akan ditunjukkan yg beeza banding aku salah. Komen aku meleset.

Ni bukan luahan ape2. Just suke2 nak tulis. Bukan bila da matang rase nak tunjuk diri tu matang. Tp bila matang kite bleh rase kita da matang.

Dlm perjalanan meniti hari2. Rase indah memiliki sang permata hati. Ssepasang cahaya mata terbit tanpa diduga. Ya...duga...dugaan...bila tambah imbuhan an dia jd lain.

Kdg2 dugaan melemahkan. Tp aku belajar dugaan itu menguatkan. Menguatkan semua sudut. Menguatkan jati diri.menguatkan rase cinta. Menguatkan cinta pd Ilahi yg menduga.

Siapa pon bila nama manusia itu lemah. Bergantung dan berharap. Jgn putus harap. Jgn putus asa...

Bila terhantuk br rase sakit. Bila rase sakit kita mengubati dan mengubah cara yg tak betul kepada lebih elok. Jd manusia kena baiki diri. Kena ingatkan diri ni lemah. Kena tegur diri bukan bangga diri. Semoga aku tak lupa 1 hari nanti..

Wednesday, 8 February 2017

Kisah anak2

Assalamualaikum...

Lama rasenye tak menulis. Ade mase sikit ni moh le kenang2kan pasal anak2 yg sedang membesar lg comel je bila ingat diorg makin hari makin bijak mcm2 da...

Bila cerita pasal bijak...awal tahun ni. Eh, bukan ke br masuk bln 2. Memang le awal thn lg...maksudnye bln januari la tuh...fariha ade 1 perangai tak mo pakai baju malah nak berbogel. Hadoi...risau bukan kepalang kerana byk sbb. Sbb2nye dlm ke tidak berpakaian dia tu, dia da kencing atas lantai. Naseb lantai. Bukan toto...sbb fariha eczema maka living room just hampar toto je. Bukan ape. Nanti2 was2 kite nak solat asyik pk dia kencing kat mane. Almaklum la. Tahun ni fariha br nak masuk 3thn bln 7 ni. Jd idok le tahu nak cakap dia kencing ke tak tuh....

Maka dgn itu aku da runsing nau nau...asyik ngadu kat mak aku. Sampai the latest mak aku cadangkan takutkan dia dgn spider. Pergh....1st time aku cerita pasal spider kat dia mase dia tgh menyusu nak tdo. Dlm samar2 lampu tdo tu aku nampak mata dia terbeliak ketakutan spider....hahahaha...last2 sampai skarang. Berbekalkan modal spider kerja kami sudah jd mudah....alhamdulillah...

Lepas tu...fariha da pandai mcm2. Cakap da ade ayat. Tp mcm biase...nak speaking aje...hasil dr tgk you tube...fariha hanya nak speaking. Kalo kite ckp bahasa melayu kat dia. Dia agak malas nak layan kite. Tp kalo kite speaking...dia terus je respon...

So....aku yg lemah speaking ni terpakse la speaking gak buat2 pandai...padahal lintang pukang je ayat aku. Gasak! Anak speaking mak abah datuk nenek opah tok wan semua da kena speaking....sabo je la fariha oi...sampaikan kakak aku da panggil dia org puteh....hahahaha...

Fateh skrg da cuba2 angkat badan mase meniarap. Oh...fateh da 6bln...tp....fateh ni jenisan tinggi...kurus...muke mcm dak darjah 1. Nak pegi skola...erm...nanti cite lg pasal fateh...sbb fateh ni mudah diurus...jd tak de sgt cite dia...sian fateh...anak kedua memang slalu gitu nak...mcm mummy...

K...jom share gambar dak2 nih

Tgk kakak tu...kerja nk nyakat adik je...

Sabar byk2 ye dik....

Muhammad Al Fateh

Pandai main pondok2 dah...main potong2 buah...

Tu la kerjanye...asyik nak swinnin aje...swinnin tu fariha yg ckp. Bukan mummy ckp

Thursday, 8 September 2016

Saje cerita cerinti

Assalamualaikum...

Mase tgh menaip ni pukul 8.40pm hari selasa 6/9/2016. Anak aku dua2 org tgh tdo. Si kakak br kejap tdo. Si adik lepas mandi td terus nak susu n tdo...

Saje la nak tulis2 ni...aku suke nanti2 aku baca balik ape yg aku tulis ni. Aku akan kate....o....pernah ek??? Alhamdulillah ada hikmahnye Allah ciptakan lupe utk kite manusia. Kalo tak kerana lupa, maka tak kawen la kite? Sbb, kalo putus cinta sedih nau nau. Tak leg lupe2 kekasih lama...mcm mane nak move on...kalo tak kerana lupe, mcm mane kite yg dlu nye slalu sedih nangis nak move on utk teruskan usaha ttc. Kalo tak kerana lupe, mcm mane yg beranak 1 sakit nau nau mase meneran or czer nak beranak kali kedua. Itu semua adalah hikmah lupe....tq Allah...

Kerana lupe juga, tiap2 hari bertarung nak tdo kan anak2 yg berganti2 berjaga...esknye bleh tersenyum tgk muke anak2 semula tak plak nak hentak kepale diorg sampai pecah 2 akibat kite tak cukup tdo...kan kan....hehe...

Ok...nak share gambar2 anak2....nanti2 akan rindu muke2 baby ni...will be miss this great time mata berpanda....terbaek...

Si luni panggil fateh circle. Sbb kepala fateh bulat. Muke mami jd gitu kerana muke mami ibarat belon, kena rambut fateh bleh pecah....hehehe

Tdo ngiring plak...

Si sepet mummy

Kakak main baby2 setelah dia tgk mak dia ngasuh adik. Cekak rambut tu ape pasal nak sampai tejongkit rambut awk tu? Jgn nk kate mami gitu ek. Walaupun mami sbnr lebih dr tu...