Thursday, 16 August 2018

RAHSIA KEJAYAAN IVF/ICSI

walaupun tajuk mcm bagus....sebenarnye segalanya yg bagus Allah yg Maha Bagus...bukan kejayaan ini kerana aku atau sesiapa pon...tp kerana keizinan Allah...

tajuk tu just nak bagi mudah org cari entry nih je....maybe aku ade cerita dlm post2 yg lepas...tp tak menumpu...jd...kali ni hope so aku bleh tulis dari A to Z untuk panduan sesiapa shj yg rase dah bersedia utk buat ivf/icsi....

pertama sekali bebaskan diri anda dengan tekanan...semua jenis tekanan...ape contoh2 tekanan?


  • kerja
  • hutang
  • kerja2 rumah
ok....berkaitan kerja...1st skali kena dapat persetujuan majikan...mcm aku...pengetua...mase tu...lepas buat solat istiqaroh, aku da pi buat umrah sblm ivf, aku bincang dgn pengetua...pengetua kata dia akan sokong 100% ape pun yg aku nak buat...contohnya cuti tanpa gaji....settle tang kerja...

kedua, hutang...list bebanan hutang...so aku ade 1 shj hutang mase tu...kereta...cari2 duit utk byr kereta dlm 6bulan...aku claim insurans tika tu...perjanjian da habis, so aku ambil claim tu dlm rm6000 and tutup insurans tu...so aku tak yah pk pasal hutang kereta selama 6bln....settle hutang...

ketiga, kerja2 rumah...kalo ivf br 1st time...tolong tolong tolong rehatkan diri anda 200% dr kerja rumah...ko hanya perlu pk keadaan diri ko je...kena betul2 ade support from your side like your mother or family...sgt sgt sgt perlu....mcm aku, aku blk rumah mak...mak jaga semua...masak, basuh baju, tuang air, angkatkan benda2 berat mcm bakul baju kotor, pinggan lepas makan mak angkat, mandi shower shj tak boleh angkat gayung langsung, just perlu mandi, solat, zikir, baca quran, tdo, makan, minum shj....done....

then....after transfer embrio, for 5days after, tak boleh travel jauh...after transfer baby, aku mula nak blk melaka terus. prof tak bagi...suh dok dlu rumah....so tukar plan...balik rumah aku...mak skali...katil bujang dah turun bwh semua...so aktiviti 5hari aku hanya di bawah...kerja aku makan ubat, solat duduk atas kerusi (semua isharat shj selama 3bulan pertama), makan, minum, baca quran, zikir...

zikir sepanjang 2bulan pertama its mean sebelum tahu pregnant atau tak...

  • Al Mussawir (Yang Membentuk)
  • Al Bariq
  • Al Khalid
zikir2 ini kena selalu di bibir...sambil yakin Allah akan bg rezeki zuriat...dlm 2bulan sblm tau pregnant 1 benda kena hindar...JANGAN FIKIR PASAL PREGNANT KE TAK?...buat tak tau shj...tp bykkan dan fikir benda2 lain...mcm kejap lg nak tgk cerita katun ke...nak makan ape ke...mcm tu....lg 1 jgn gatal2 nak baca blog2 org tuh mcm mane berjaya pregnant ivf semua...nak baca or reseach tu semua adalah sebelum buat procedure ivf...start aje ivf, jgn pk lg semua tu...ok...

selain dari ni semua, jalan jgn laju2 walaupun dalam rumah...jgn berlari2...terlompat2 tak tentu pasal...gelak kuat2...tak yah tak yah tak yah...lek2 jek....

ok...harap tips ni bleh la jd panduan kepada sesiapa yg nak ikhtiar utk dapat baby dgn kaedah ivf ni...in shaa Allah...yg penting usaha...jgn duduk shk buang masa nangis...kena usaha...tak usaha Allah pun tak nak bantu kita...ok...

Sunday, 2 July 2017

Selamat Hari Raya 2017

Assalamualaikum...

Tahun ni cuti raya seminggu lebih sikit...jd...marilah kite abadikan gambar2 raye thn ini...jom layan gambar sambil cerite cerinti...

Selepas solat hari raya aidilfitri, nak blk merlimau...bergambar la sikit...tahun ni kami je blk raya pertama dgn mak abah di melaka...yg lain raya rumah mertua dlu...raya kedua br balik serindit...

Blk rumah wan kat merlimau...wan br beli gazebo...maka...wajib la kite possing kat gazebo br wan...wan kite je tinggal skrg...nenek sebelah abah da meninggal br ni...sob sob...al fatihah...

Ok...gambar ni ready sikit...hehehe...

Mase raye rumah atok2 nenek2 saudara...adik join skali...sbb mertua dia kat jasin je...so dekat...bleh blk2 hari shj...best ek...

Raye kedua seawal 10, 11pagi kami drive blk rumah...naik uber ke subang...nak blk kedah pulak...raye kat kedah...

Sambil nk tunggu solat jamak bagai2...fariha main ni dlu...sempat ngepau abah mainan...tu atas stroller tu...

Raya ketiga...sebelum pi beraya rumah atok2 yg ada...bergambar dlu..bukan mudah mendapat shoot yg perfect..maka perlu lebih gigih berusaha...

Ini yg paling elok kot...si cik abg tu lupe plak bwk baju oren dia...takpe la...kurta cokelat pon boleh la...jom pegi rumah terbuka...jom

Sampai rumah terbuka tgh2 panas lit lit si fariha nak pi main playground plak depan rumah ni...hadoi...melalak2...lepas da puas main...makan...naseb makan byk...alhamdulillah...

Fateh dgn tok wan.. tok wan puase 6...duduk dgn tok wan...mummy abah nak makan...

Dalam kereta dah nak blk...umah tok...

Bergambar dgn anak dara pulak...

Raya keempat kami pi rumah kwn2 yg blk kedah...sambil cari coffee...almaklum la...penggemar kopi tegar da skrg...hadoi...

Dah tak de chance da nak bergambar berdua...ade photobomb tu...hehehe...

Raya kelima ataih jln lg...fuh...

Sabtunye kami pi reunion keluarga jalal...atok suami sebelah abah dia...sbb atok dan nenek da tak de...setiap tahun diorg just buat reunion mcm ni je...

Nak share tahun ni aku cuba make up make up contour contour...kire first time cuba...entah ok ke tak...hentam je...

Sampai sini dlu...

Selamat hari raya...maaf zahir dan batin...

Monday, 17 April 2017

Tak semua benda dlm dunia boleh cerita pd org. Tak semua kisah boleh share dgn org.

Di atas bukan tajuk. Tp 2baris ayat. Sepanjang kehidupan aku yg da cecah 33thn ni. Byk kisah yg aku da lalui. Dr kecil ke remaja. Remaja ke dewasa. Skrg da dewasa ala2 konon2 da matang la. Aku pon jumpe pelbagai jenis org. Pelbagai ragam manusia. Susah nak ungkap dgn kata2. Tp diri ini pemerhati tegar.

Apa2 pon diperhati aku belajar. Belajar tak komen. Belajar tak beza bandingkan. Sbb dr aku buat mcm tu. Aku akan ditunjukkan yg beeza banding aku salah. Komen aku meleset.

Ni bukan luahan ape2. Just suke2 nak tulis. Bukan bila da matang rase nak tunjuk diri tu matang. Tp bila matang kite bleh rase kita da matang.

Dlm perjalanan meniti hari2. Rase indah memiliki sang permata hati. Ssepasang cahaya mata terbit tanpa diduga. Ya...duga...dugaan...bila tambah imbuhan an dia jd lain.

Kdg2 dugaan melemahkan. Tp aku belajar dugaan itu menguatkan. Menguatkan semua sudut. Menguatkan jati diri.menguatkan rase cinta. Menguatkan cinta pd Ilahi yg menduga.

Siapa pon bila nama manusia itu lemah. Bergantung dan berharap. Jgn putus harap. Jgn putus asa...

Bila terhantuk br rase sakit. Bila rase sakit kita mengubati dan mengubah cara yg tak betul kepada lebih elok. Jd manusia kena baiki diri. Kena ingatkan diri ni lemah. Kena tegur diri bukan bangga diri. Semoga aku tak lupa 1 hari nanti..