Thursday, 8 September 2016

Saje cerita cerinti

Assalamualaikum...

Mase tgh menaip ni pukul 8.40pm hari selasa 6/9/2016. Anak aku dua2 org tgh tdo. Si kakak br kejap tdo. Si adik lepas mandi td terus nak susu n tdo...

Saje la nak tulis2 ni...aku suke nanti2 aku baca balik ape yg aku tulis ni. Aku akan kate....o....pernah ek??? Alhamdulillah ada hikmahnye Allah ciptakan lupe utk kite manusia. Kalo tak kerana lupa, maka tak kawen la kite? Sbb, kalo putus cinta sedih nau nau. Tak leg lupe2 kekasih lama...mcm mane nak move on...kalo tak kerana lupe, mcm mane kite yg dlu nye slalu sedih nangis nak move on utk teruskan usaha ttc. Kalo tak kerana lupe, mcm mane yg beranak 1 sakit nau nau mase meneran or czer nak beranak kali kedua. Itu semua adalah hikmah lupe....tq Allah...

Kerana lupe juga, tiap2 hari bertarung nak tdo kan anak2 yg berganti2 berjaga...esknye bleh tersenyum tgk muke anak2 semula tak plak nak hentak kepale diorg sampai pecah 2 akibat kite tak cukup tdo...kan kan....hehe...

Ok...nak share gambar2 anak2....nanti2 akan rindu muke2 baby ni...will be miss this great time mata berpanda....terbaek...

Si luni panggil fateh circle. Sbb kepala fateh bulat. Muke mami jd gitu kerana muke mami ibarat belon, kena rambut fateh bleh pecah....hehehe

Tdo ngiring plak...

Si sepet mummy

Kakak main baby2 setelah dia tgk mak dia ngasuh adik. Cekak rambut tu ape pasal nak sampai tejongkit rambut awk tu? Jgn nk kate mami gitu ek. Walaupun mami sbnr lebih dr tu...



Wednesday, 10 August 2016

Detik melahirkan Muhammad Al Fateh

Hi....

Nak tulis ni bukan sbb nak bgtau 1 dunia aku da beranak or else. Tp lebih kepada diari sendiri. Manusia ni mudah lupa. At least bila catat kat sini bleh la aku baca balik nanti2 betapa aku pernah melalui saat2 yg getir bagi aku melahirkan zuriat2 ku ini.

Hari isnin (25/7/2016) sebelom khamis aku admitted tu check up 39minggu. Hari jumaat (29/7/2016) aku 40minggu. Mase buat ctg baby tak de tanda2 kuat contraction mcm mase luni dlu. Mase luni, 37minggu baby da byk contraction. Tp fateh memang relax ke dok dlm perut syok2 agaknye ye. Tenang je tak de tanda2 contraction byk. Selesa nau agaknye.

So, aku n suami decide nak induce 28hb khamis tu. Prof pon tuliskan surat booking wad. Kali ni dapat wad baldu no 12.

Ok...pagi khamis seawal tdo pagi start kul 12tgh mlm tu aku da rase mcm senggugut. Tp tak kuat dan kerap. Seingat aku, tgh tdo sampai kul 4pagi, 3x sakit. Bila masuk je waktu subuh. Da siap2 suh suami mandi siap2 nak ke spital.

Sampai je kat hukm, naik tingkat 7, nurse kat sane suh pegi emergency kat ground floor. Sampai kat emergency aku kena check urin. Then buat ctg. Pastu tak de ape2 prof suh masuk wad je.

Da masuk wad aku n suami breakfast. Pastu tdo memandangkan semalam aku tak pat tdo nyenyak akibat contraction tu.

Malam jumaat tu contraction aku makin kerap. Disebabkan laki aku tak tdo siang. Maka, aku bagi dia chance tdo. Tp contraction makin kerap tapi tak sekata.

Kul 4pagi panggil nurse. Cakap contraction kerap sgt da. Bila pasang ctg, eh, baby tdo elok plak. Betuah sungguh. Tp memang. Aku siap bleh terlelap bila pasang ctg sbb baby tiba2 rest. Haih...tak show off lgsg anak aku nih...

Aku bleh minta kat nurse, kalo aku nak czer mcm mane? Sbb da tak tahan lama sgt sakit. Nurse kate aku kena puasa sekurang2nye 6jam. Adoi...aku pon stop la makan roti n minum air manis. Konon2 bleh la ngecek prof nanti nak czer.

Da kul 9pagi prof pon dtg. Check bukaan br 3cm. Pergh...contraction da sehari 2malam mcm pakej percutian da nih bukak br 3cm. Aku pon buat2 la tanye prof kalo aku nak czer. Prof kate eh syg la sbb nak cuba normal. So, prof suh aku pi labor room, amek epidural dan induce air. Induce air katenye tak sesakit induce kat bwh tu...

Ok...sampai je labor room, aku dengar ade org meneran. Dan ramai bersorak mcm tgk bola. Tp kira 1, 2, 3. Teran....ok...ade org tgh beranak rupenye. Tak sangka meriahnye beranak normal berbanding czer. Hehe....

Epidural aku masuk lambat sket sbb ade prosedur kat OT. So aku kena tunggu doktor pakar bius siap kerja kat OT dlu. Dlm kul 11pagi baru la doktor bg aku epidural. Siap je epidural masuk badan terus aku tak rase ape2. Best oooo....aku bleh tdo...sampai kul 2ptg.

Elok diorg habis solat jumaat. Suami pon masuk labor room. Bila tnye nurse, bleh tak aku nak makan. Nurse kate da masuk labor room mane bleh makan...hadoi...lapau seh...

Elok kul 2.15 prof dtg check bukaan da 5cm. Ok...aku ingatkan da 8cm!!! Br 5...ok...sabau2....

Elok tgh monitor jantung baby. Tiba2, tgk tangan kiri aku bengkak. So, nurse off kan dlu induce nak alihkan air tu ke tangan kanan aku. Tiba2 degupan jantung baby makin drop. Eh....da kenapa? Prof terus masuk and check bukaan da 6cm. Suh cuba teran prof kate tak de tanda2 nak beranak lg. Terus emergency czer sbb kepala baby mase seluk akhir tu makin naik ke atas. So lastly czer....

Itulah pengalaman bersalin baby boy seberat 3.86kg setelah 38jam sakit nak besalin... baby boy kami namakan Muhammad Al Fateh. Apa2 pun semua da selamat. Alhamdulillah...syukur kepada Allah memnjangkan umur kami...

Wednesday, 3 August 2016

Assalamualaikum...

Hai...

Just nak coretkan sikit sebelom menulis lg pjg... aku da selamat melahirkan zuriat kedua...

Jap gi aku share gambo baby...
Melahirkan memang bukan perkara mudah dan remeh. Dugaan juga kali kedua nak deliver kali ni. Anyway hari ni da masuk hari ke5 berpantang...alhamdulillah...mummy and anak sihat. Syukur...

Assalamualaikum...sy Muhammad Al Fateh bin Mohd Farhan...