Sunday, 19 May 2013

kisah jiran sedinding

Assalamualaikum :)

Di pagi isnin yg hening nih.hihi.hening? Ape maksud hening.suka2 jek kan agak2 best perkataan tuh.tetibe nak guna.

Sambil aku menaip ni aku sebenarnye masih terkejut dgn berita yg br aku tau semalam tentang jiran sedinding rumah aku.ada tak korg terfikir apa2 yg lain berkenaan dgn jiran sebelah umah korg? Ada tak? Aku memang tak la.aku nih pagi keluar pi keje.tgh hari blk umah jiran aku blom blk keje lagi.da magrib br balik saing2 laki aku.laki aku lak balik lewat gak ar.kul9pm paling lewat.

Aku kenalkan dlu jiran sedinding umah aku ek.sebelah kanan, yg tinggal tu berbangsa sigh.entah betol ke tak ejaan.aku hentam jek.kawen da 7thn baru dapat anak pertama.lelaki.then anak kedua setahun lepas tuh.diorg br juga pindah dlu dr kami kat umah tu.suami dia nampak berumur juga.isteri dia nampak muda dan sgt cantik.putih melepak ala2 hindustan gitu.

Jiran sebelah kiri plak umur2 pak mertua aku da.tapi badan dia kurus dan nampak la muda.anak 2, 2 perempuan.cantik anak2 dia.dok jek perap2 dlm umah.i lioke.rupe mcm cina2 sket.da la free hair.baik2 orgnye.ramah.suka sembang2 ngan laki aku.dgn aku kurang sket.tp tegur jugak.sbb aku ni memang kurang2 sket besembang ngan jiran.tapi laki aku memang peramah sgt.mcm pakcik2.hehe

Ape yg aku nak cerita sebenarnye jiran sedinding sebelah kanan rumah aku.selama hampir 3thn dok umah tuh, semalam suami aku cite yg diorg da nak pindah.da jual umah tu.mule2 mukadimah cite laki aku menjurus kepada nak jual umah tu la.dia jual dpt 520k.naik da harga umah area tuh.tibe2 aku digemparkan dgn berita yg sebenarnye diorg da devorce selama 7thn.pergh.memang tak la perasan pon.sbb aku memang tak suke nak amek tau pasal org sekeliling.sebenarnye diorg tinggal jek seumah.anak pon yg sulung br darjah 3.adoi, terkejut besar aku mendengarnye.so skrg diorg da nak seperate.masing2 da nak tinggal asing2.kate suami dia.sebenarnye 5thn pertama da nak devorce da.tibe2 2thn lepas tu ada anak.tak jadik.kirenye anak dia da 2thn devorce pulak.hadoi mak ai.terkejut kan.aku lg la terkejut sbb tgk elok jek sidai baju sama2.keluar makan jalan3 semua sama2.tapi sigh kate da tak bleh buat ape dah.hurm

Tu jela cite aku.perhimpunan pon da nak abis.aku nak kena masuk kelas.k.len kali kite cite lg ek.assalamualaikum :)

Thursday, 16 May 2013

membosankan

Tibe2 rase nak buat entry nih...

Bukan nak cite tentang kehidupan yg membosankan.bukan.tapi nak cite pasal perangai, tingkah laku, atau lebih spesefiknye diri seseorang yg membosankan.

Aku pasti dlm kehidupan korang, korang pernah gak la jumpe org yg membosankan.kebanyakkan yg follow blog nih aku percaya korang da kawen.dan terus terang aku katekan, suami aku bukan la seorg yg membosankan sgt.kenape ada sgt di situ??? Hehe.yela.maksudnye walaupun kenkadang rase gak ar sunyi kat umah, tapi laki aku akan sedaya upaya buat lawak utk buat aku gelak.selalunye aku akan pandang dia laju2 dgn reaksi muke mcm nak marah sbb selalunye lawak die tak bape jadik.dan dia plak, suke sgt dgr aku becerita sbb dia kate kami sekeluarga, aku, adik2 aku, kakak aku, abah aku, perlu ke aku mention semua mcm gitu? Pelik betol.suami aku lable kami memang hebat kalo bercerita.kire tak membosankan la.

Dan aku sebagai kwn jugak perasan yg aku tak membosankan.aku ni suke buat lawak.suke buat suprise kat laki aku.suke belanja org? Kenape belanja termasuk dlm kategori tidak membosankan? Itu yg aku tak paham

Cite dia simple, kalo korg rase org yg mendampingi korang tuh suke sembang ngan korang.so korang kategori tak membosankan.

Byk org yg aku kenal, ada yg membosankan dan ada juga yg tak membosankan.contohnye kwn baik aku kat skul, bg aku dia ketegori tak membosankan.dia suke hiburkan aku dgn cite2 bengong kehidupan dia.syok ar bg aku.ade gak sepanjang perjalanan idop aku ni aku kenal org yg ensem? Ensem? Tapi membosankan.ade gak yg tak ensem tapi tak membosankan.susah nak discribe

Moral of the story.aku ni kan cikgu.mesti la ade m9ral of tge stori.hik.siapa pon kite jumpe sepanjang idop kite, redah jek la kan.cuma bosan nak layan org yg membosankan.argh, bosannye.hik

K.bye

P/s : entry nih tade kena mengena ngan laki aku.just terjumpe org yg membosankan yg pernah aku kenal dan rase nak tulis.tuh jek

C U R A N G

korang biase tak dgr istilah selingku?kikiki...ape kes nak guna perkataan indon plak nih kan...selingku tuh maksud dia C U R A N G...

ok...mcm menarik kan bile nak cite bab2 nih...nak2 pempuan yg baca entry nih...hehe...kenapa syok sgt?sbb suke sgt naik naik darah ke?tak...aku pon bukan nak cite reality kehidupan yg berselingku...amboi...2 kali dah guna perkataan selingku nih...naseb guna bahasa indon...kalo aku guna bahasa bangla...terpakse tanye translate pak guard ensem depan umah aku...kikiki

nak cerita pasal cerita korea yg aku tgh ikuti skrg...sebenarnye cite nih da ulangan da...tapi disebabkan aku baru ikuti...takpe la kan...

secara ringkas cite die berkisahkan ade 1 keluarga miskin nih....bapak dia curang...maka mak kepada 4org anak nih membesarkan anak dlm keadaan miskin...bukan nak cerita pasal bapak dia curang...jgn salah anggap...hehe..nak cite pasal anak2 dia...sebelom nak cite selanjutnye...nak kenalkan watak dlu la ek...



sebenarnya cite nih cite kelakar tau...tgk dr gambar nih pon bleh tau cite nih menarik...yg paling kanan, yg tengah tarik baju lelaki tuh kan...nama dia noh-ra...anak kedua dlm family tuh...yg dia tarik baju tuh laki dia ki-han...mcm lurus2 bendul org nye...yg lain tgh diri dari kanan...anak pertama dia...nama dae-ra...isteri dia yg pakai baju merah maroon tuh...baju kuning tuh adik last diorg...nama joo-ra...sebelah tuh kakak ke3 dia...nama ah-ra...sebelah ah-ra suami ah-ra...dan mak dia yg tgh duduk tuh pakai baju putih tuh...

aku nak cite atau lebih tepat aku nak high light cite dae-ra jek...ngan isteri dia...sbb nak cite yg lain pon menarik...tapi aku lebih tertarik nak cite pasal kehidupan abg die ngan isteri die nih...

cite dia bermula bila dae-ra nih mulanye cikgu sekolah...tapi berenti jadik cikgu kat sekolah sbb kesempitan duwet...pi ngaja kat akademi...kire mcm kolej la...kesempitan hidup tuh da lama diorg sekeluarga hadapi...tapi lebih parah bila mak dia kena cancer...lepas da didesak isteri dia berenti kerja kat sekolah dan ngaja kat akedemi...isteri dia cantik...mula nya bekerja...tapi lepas beranak no 3, dia berenti kerja...jadi surirumah sepenuh masa...

nak dijadikan cerita, si dae-ra nih ade bestfriend...masalah bestfriend dia perempuan...kawan kepada adik dae-ra, ah-ra...mula2 perempuan nih tolong dae-ra dapatkan kerja kat akedemi...pastu berlanjutan sampai tolong dae-ra belikan gingseng kat mak dae-ra yg sakit cancer tuh...then si dae-ra berenti kerja lg sbb marah pelajar akedemi mcm treat pelajar akedemi macam bdk sekolah la kan...so, lastly dia berenti kerja...habis tu dae-ra minta kerja kat jabatan buruh...eceh..mcm confirm jek jabatan...aku nak sedapkan bahasa jek...hehe...

bila da keje kat jabatan buruh tuh sebagai buruh, mesti la buruh...takkan jd pemandu lori plak kan...si perempuan nih asyik dok jumpe jek si dae-ra lg...lupe lak nak cite...mase dae-ra berenti keje tuh...perempuan ni ade gak utk jadi tempat dgr masalah dae-ra...sbb isteri dae-ra nih perangai asyik membebel, suke carik pasal...so, dae-ra carik la org lain yg boleh dgr masalah dia...tu la masalah bini dae-ra...

ok, skrg nih bini dae-ra da mcm naik angin la kan sbb asyik terserempak jek dae-ra jumpe girl nih...bile minta penjelasan, dae-ra kate dia tade ape2 ngan girl nih...girl nih bestfriend dia sbb dlu pernah kerja kat sekolah yg same...bile bini dia jumpe girl ni, pon same...nafikan...tapi still carik laki nih...buat alasan nak melawat mak dae-ra la...muke girl tuh mcm menaruh minat kat dae-ra la...last2, bini dae-ra da tak tahan, dia cite kat adik2 ipar dia, noh-ra dan ah-ra...

ah-ra kan kwn girl tuh jugak...so, ah-ra jumpe la girl nih...tanye kan ape jek status girl nih ngan abg dia...mcm biase, girl nih kate dia memang kagumi abg ah-ra...dari dlu...tapi tade ape2 yg lebih la...si dae-ra ni pulak tak memilih utk terangkan ape yg bini dia syak...bile dia keluar tanpa bgtau bini die, die nak pegi mane...bini dia mula la syak dia pi jumpe girl tuh la...padahal dia pi jumpe mak dia la...kire bukan jumpe girl tuh la kan...but still tak leh mcm tuh kan...as perempuan, kite paham gak la perasaan bini dae-ra kan...walaupun memang menjengkel kan gak la sbb bini dae-ra tuh suke sgt carik pasal, membebel jek bila dae-ra balik...tapi laki patutnye kena pandai explain dan ambil hati bini la kan...supaya bini dia tak fikir yg bukan2...

lupe lak nak cite ape yg ah-ra ckp kat girl tuh yg buat aku setuju sgt2...ah-ra kate, 'memang la awk kagumi abg sy dari dlu...tapi hubungan lelaki dan perempuan ni tak boleh jadik sahabat...mcm suami dia yg semalamnye pegi minum2 ngan rakan sekerja dia...ade girl la...ah-ra kate...walaupun ah-ra kenal kwn2 suami dia tuh...tapi still ah-ra tak suke la kan...mcm tuh jugak la mcm hubungan dae-ra ngan girl tuh....

skrg nih peringkat bini dae-ra da pi sekolah girl tuh mengadu kat pengetua girl tuh...girl tu pulak kena la tegur ngan pengetua dia...da kena tegur 1 hal, pi plak berenti keje...da makin complicated plak sbb dia still nak jumpe dae-ra walaupun dae-ra da kate tak mo jumpe buat mase terdekat...hadoi...emo aku nengok cite nih la...

cite die lom abis...esk sambung...

kesimpulannye aku rase kat sini ade beberapa perkara yg boleh ditekankan kat sini :-

1. lelaki ngan perempuan memang takleh jadik bestfiend tanpa perasaan
2. apabila lelaki or perempuan da kawen, kena explain jelas2 pada pasangan siapa, apa yg dia lakukan sehari2an...
3. kalo pasangan bertanya, kena jujur dan terus terang agar tak jadik balah atau salah sangka
4. bini pon jgn la membebel dan bengkeng sepanjang masa...jadik rimas plak laki kalo gitu
5. perbincangan penting dlm rumah tangga
6. tolak ansur buat kita faham pasangan kita...

~END~



Saturday, 11 May 2013

Pecubaan pertama, kedua dan ketiga...

da masuk ke3 kali aku cuba nak mengarang...mcm idea nih terbang hinggap plak...rase tak syok aku pon berenti taip...main fb...tgk sane, tgk sini...aku try lg...entah entry nih bleh keluar di publish kan ke tak...tgk la mcm mane....

ape yg aku nak tulis sebenarnye...banyak benda aku nak tulis...tapi bg aku...buat ape aku nak tulis sesuatu yg aku tak puas hati kat sini...sbb ia akan buat aku lagi sakit...sakit hati, sakit kepala...starting permulaan minggu ni...3hari aku migran...aku pernah migran...seingat aku mase akhir thn 2010 kalo tak silap...mase tuh aku tak ingat la migran sbb ape...yg pasti aku migran sbb kerja aku la...korg ingat tade tekanan ke jadik cikgu?semua kerja pon ade s t r e s s...tak kesah la tuh kan...

tapi nak cite stress aku start minggu ni pasal isu semasa...tak perlu aku tulis la pasal ape aku stress sgt kan...just nak cite pasal diri aku jek...aku sampai tak boleh tumpu dlm kerja aku...naseb la minggu ni bdk2 pekse...so tak la masuk bab aku ngajo...la kan...naseb la isnin 6.5.2013 selangor cuti...jadik, mase untuk avoid from traffic jem la...dok sat kat umah akak aku sementara nak tunggu laki aku amek aku kat umah kakak aku...main ngan khalisya dlu...

blk ke umah, nak kate murung tak tau la...1st time gak la rase gitu...rase cinta kat Malaysia nih mcm makin mendalam sgt2...agak2 kalo ade org luar nak tawan Malaysia waktu tuh...aku memang turun jugak walaupun aku ni perempuan...sungguh...aku niat fisabilillah jek mase tuh...biar aku mati sbb nak pertahankan negara, mase tuh aku da tak fikir ape...aku fikir kerana Allah taala jek...

mesti korg macam pelik kan...ape ke benda la perempuan nih merapu nih...tak tau la aku merapu ke atau korg yg tak faham...memang manusia takkan faham la...dan aku pulih selepas 2 hari...baru la migran aku hilang beransur2...aku tak leh solat mase tuh...jadik aku rase gak la mungkin sbb aku tak leh ngadu kat Allah mase tuh...tambah plak bile ade org yg rapat dgn aku dia pon rase benda yg sama ...aku cuba muhasabah diri aku dgn bg motivasi pada dia...sekali ingatkan diri aku la...

aku lampirkan skali la ape yg aku tulis jek ek....


apa yg aku tulis nih adalah pendirian aku...aku yakin dgn perjalanan yg aku pilih kerana Allah taala...semua org pon percaya tindakan dan pilihan mereka adalah terbaik bg dirinya....

bagi aku, aku pk sedalam2 nya untuk memilih sesuatu...aku pilih yg tidak menjurus kepada kemungkaran Allah, rasuah, ketirisan duwet rakyat, maksiat 24jam di media massa...aku pilih yg banyak memilih meninggalkan maksiat dan menjurus kepada membina rohani masyarakat dgn pengisian ilmu agama Islam....kebajikan hakiki iaitu tanggungjawab hakiki...aku pilih yg nak bina ke arah menegakkan agama ku Islam...latar belakang keluarga nya utk membina insaniah masyarakat...akhlaknya dr segi latar belakang keluarganya...semua aku titik beratkan sebelom aku memilih...dan...aku yakin, pilihan aku yg terbaik selepas mengikut jejak langkah para ulamak....aku yakin itu demi Allah...sekurang2nya aku ada jawapan untuk bekalan aku ke akhirat kelak :,)

aku tak gentar kerana aku ada Allah...in shaa Allah...

Thursday, 2 May 2013

copy and paste

TTC? Berdosakah saya?


Sebelum saya teruskan entry ini, saya ingin memohon maaf jika setiap kata dan ayat dalam entry ini bakal menyentuh sensitiviti kalian. Saya pohon seribu kemaafan kerana rasanya inilah kali pertama saya menaip entry seserius ini tentang perjalanan TTC saya.

 
Assalammualaikum w.b.t


Sejak saya bersalinkan Najla hampir 2 tahun lepas, saya masih lagi berTTC sehingga kini. Tiada rasa bosan, putus asa dan jemu dalam menanti kelahiran seorang zuriat apatah lagi Najla kini sudah tiada. Saya tidak merancang dan tidak pernah berhenti berdoa. Saya yakin Allah SWT sudah aturkan yang terbaik untuk kami. Dari sebulan, ke setahun, dan kini sudah hampir dua tahun, saya masih terus berusaha dan menanti. Entah bila, saya tidak pasti. Sama seperti manusia yang menanti mati, tidak tahu bila penghujungnya. Dalam pada itu, persediaan menghadapi mati itu yang saya perlu fikirkan dan utamakan. Hidup ini amat singkat. Saya tidak boleh persiakan persinggahan di dunia yang sementara. Semua yang saya ada di dunia ini hanya pinjaman dari-Nya. Seperti mana Allah pinjamkan kepada saya kedua ibu bapa yang saya cintai dan Najla yang dirindui. Apa saya bisa menghalang setiap barang yang dipinjamkan kepada saya kembali kepada tuannya? Tentu tidak bukan. Suka atau tidak, saya perlu pulangkan jua sesuatu yang bukan milik saya.

 
Sama juga dalam berTTC. Satu perkara yang paling saya syukuri ialah kesihatan yang Allah masih pinjamkan kepada saya. Perjalanan saya menempuh hidup sebagai seorang manusia tidaklah semudah yang disangka. Apatah lagi perjalanan untuk menjadi seorang ibu. Hanya mereka yang benar-benar akrab dengan saya sahaja yang tahu betapa saya telah melalui ranjau yang penuh liku selama ini. Dan hakikatnya, tidak semua orang tahu tentang saya waima pernah sebantal dan sekatil dengan saya. Hanya suami, keluarga dan sahabat tertentu yang membesar bersama sahaja tahu siapa saya. Kerana itu, kelompok orang yang menyayangi saya ini jarang sekali atau hampir tidak pernah bertanya bilakah saya akan mempunyai waima seorang zuriat. Kerana melihat saya masih mampu berdiri dan tersenyum sudah cukup membahagiakan mereka.

 
Mengapa saya menulis entry ini? Kerana acapkali saya menerima comment dan email yang mendorong dan memotivasikan saya berbanding soalan "Dah mengandung?", "Dah ada dah?", "Bila lagi?". Saya bersyukur, kerana dunia tanpa sempadan ini telah menemukan saya dengan insan-insan yang begitu telus yang sudi mendoakan saya dan melihat perjalanan hidup saya tanpa jemu walau saya dan mereka tidak pernah kenal sama sekali apatah lagi bersua muka. Kadangkala saya berasa dunia ini begitu aneh. Adakalanya manusia yang kita rasakan akrab hanya mampu berada di sisi dalam dua kemungkinan: 1. Mampu sedih bersama tetapi tidak mampu rasa bahagia ketika kita bahagia. 2. Mampu ketawa bersama tetapi tidak mampu berada di sisi ketika kita amat memerlukannya. Kesedihan yang saya lalui sebelum ini telah menemukan saya dengan puluhan ibu-ibu prihatin di luar sana. Tidak kiralah jika kalian seorang TTCian malah seorang ibu, kalian tetap ibu pilihan Allah yang teristimewa. Mengapa saya bilang sedemikian? Kerana rata-rata pembaca blog ini pernah melalui pengalaman seserupa saya (sebagai seorang TTCian, seorang ibu, bakal ibu, seorang ibu bayi pramatang dan ibu bidadari syurga) dan pastilah kalian mencari sesuatu. Saya yakin dan percaya, setiap kali butang SEARCH pada Google ditekan, pasti bertujuan untuk menambah ilmu dan menghurai persoalan di minda. Ilmu itu satu hidayah. Dan hanya hamba Allah yang terpilih dibukakan hatinya untuk mencari hidayah itu.

Saya selalunya cuba berkongsi pengalaman serba sedikit mengandungkan Najla di blog ini. Sebagai kenangan dan hadiah buatnya juga. Untuk mendapat Najla pun saya tunggu hampir setahun, dan kini saya masih lagi menanti. Kadang-kadang, saya rasa tidak layak berkongsi ilmu yang sedikit cuma kerana saya juga masih berTTC. Tapi, saya yakin dan percaya, ilmu Allah ini perlu disebarkan. Walaupun sedikit, mungkin sangat bermakna buat mereka di luar sana. Paling penting, saya suka memotivasikan diri saya sendiri agar tidak terlalu tertekan dengan pandangan masyarakat luar.

Apakah saya tidak tertekan dengan soalan-soalan tentang bilakah saya akan mendapat anak?

Selalunya begini, saya akan melihat siapa yang bertanya. Jika orang yang bertanya itu belum berkahwin, saya akan menganggap dia belum mengerti makna perkahwinan. Dan selalunya, saya akan memberi jawapan yang menyenangkannya. Apa sahaja yang boleh menjawab pertanyaannya itu.

Jika orang itu telah berkahwin, saya akan melihat sama ada dia mudah atau tidak untuk hamil. Jika dia mudah hamil, saya akan melihat pada pasangannya. Apakah pasangannya seorang yang sangat memahaminya? Memahami pengorbanan dalam berumahtangga? Jika suaminya kurang memahaminya, saya rasa kerana itu mereka lebih sibukkan hal orang lain berbanding membahagiakan diri sendiri. Mungkin melihat orang lain belum ada anak sudah 'melegakan' bila terasa ada kurang dalam resam hidup suami isteri. Dan saya akan memberi jawapan natural yang menyenangkannya kerana saya tahu saya perlu bersyukur mempunyai seorang suami yang sangat memahami saya. Kebahagiaan saya biarlah saya seorang yang tahu akan ertinya.  

Dan jika yang bertanya itu masih belum hamil, saya akan minta dia lihat apa yang dia masih ada? Selalunya golongan TTCian dikurniakan seorang suami yang sangat penyayang, sanggup berkorban apa sahaja dan susah payah hidup bersama. Saya akan minta mereka bersyukur dahulu dengan jodoh pilihan mereka yang telah ditetapkan oleh Allah SWT. Kemudian, barulah saya akan memberi jawapan tentang perjalanan TTC saya supaya dapat menenangkannya dan menjadikannnya seorang yang positif dalam mencari makna dan redha rumah tangga.

Jadi, tertekankah saya? Sebenarnya, saya sudah jarang mendapat soalan sebegini. Saya lebih banyak menerima kata-kata dan doa yang sangat positif. Saya boleh kira dengan jari, berapa orang sahaja yang bertanya soalan itu sejak Najla meninggal dunia. Jadi, saya tidak mahu ambil endah tentang persoalan yang saya anggap remeh. Saya cuma fikir positif, mereka bertanya kerana mahu ambil berat dan cuba tahu perkembangan hidup saya. Mungkin kerana, saya begitu 'sepi' sejak tidak punya akaun facebook. Sejak saya deactivate facebook, saya telah jumpa kawan yang sebenar. Kawan-kawan yang masih tetap mencari saya dengan apa cara sekalipun, dan setia bertanya khabar sehingga ke hari ini. Itu sudah cukup melegakan.

Ibu mertua saya selalu berpesan, ingat 5 perkara sebelum 5 perkara. Salah satunya, masa lapang sebelum sempit. Saya pernah juga bertanya soalan sebegini pada kedua ibu bapa mertua saya, "Mak, ayah, nadia boleh mengandung lagi tak?" Dan reaksi mereka sebenarnya cukup tidak menyenangkan dengan soalan saya itu. "Insya-Allah, nadia boleh mengandung lagi, anak-anak nadia lepas ni sihat-sihat. Tapi Allah belum nak bagi sekarang. Sebab Dia nak bagi nadia rehat dulu, sambung belajar. Allah tengah bagi masa lapang, bersyukurlah. Anak-anak nadia nanti memang nak disayangi sangat-sangat. Jadi, Allah belum nak beri dulu supaya nadia capai cita-cita dulu." Masa ibu bapa mertua saya bilang sedemikian, saya belum lagi nak sambung belajar, cuma dah ada impian. Dan saya tak pernah beritahu mereka tentang impian yang saya rasa belum pasti lagi. Rupanya, Allah dah atur jalan yang terbaik untuk saya kan? Takdir untuk saya sambung belajar telah tiba. Jadi, mengapa saya perlu persiakannya?

Jadi, berdosakah saya kerana belum ada anak? Saya yakin dan percaya, Allah telah kira segala penat lelah dan usaha saya selama ini. Mungkin saya tidak mendapatnya di dunia, tapi Allah tangguhkan dan berikannya kepada saya di akhirat. Siapa tahu, bukan?

Untuk para pembaca sekalian, hentikanlah bertanya soalan-soalan yang bakal menyentuh sensitiviti orang lain. Jadilah orang yang bahagia kerana hanya orang yang bahagia mampu melihat orang lain bahagia. Kebahagiaan itu subjektif, tidak dapat dibandingkan dengan nilai materialistik atau bilangan anak. Malah, mereka yang tidak dikurniakan anak ini, sudah dijanjikan Allah, bahawa Rasulullah SAW akan menanti mereka di syurga. 

Untuk kalian yang masih berTTC, pasti telah banyak usaha dan ikhtiar yang tidak pernah putus.  
Selain berdoa, tanya kembali diri, mahukan zuriat untuk apa? Adakah kerana pandangan dunia luar kepada kita atau kerana kita mahu menggalas amanah Allah SWT? Manusia mudah tertekan jika terlalu memikirkan dunia luar berbanding dunia dalaman. Kita tidak mahu melahirkan anak semata-mata melihat orang lain mempunyai anak tetapi kita melahirkan anak bertujuan untuk mendapat pencen kubur kita dan menyebarkan agama Allah SWT (Prof Dr Muhaya, Celik Mata Reset Minda).

Lihat kembali diri, apakah kita mahukan anak yang bakal menjadi pahala jariah atau dosa jariah setelah kita mati nanti. Pasangkan niat untuk jadi ibu solehah dan mendapat anak yang soleh dan solehah mulai hari ini.

Wallahua'lam.
p/s : ini bukan karangan aku...tapi salah seorang kwn maya aku...(copy and paste)