Thursday, 3 December 2015

eczema and doktor farhat ayaz

Hi...

Hari ni rase nak tulis sikit pengalaman berubat anak eczema...

Seawal anak 3bulan cucuk vaksin kat hukm under dr. Rahmah, baby aku mula naik eczema. Mula2 kat pipi. Cool lg. Sbb org kate maybe alah susu badan. So buat tak tau je. Day by da its getting worst sampai baby berusia 5bulan. Peristiwa baby mase 5bulan ni aku ngan baby dok berdua je sbb pak dia keje sampai mlm br blk. Ptg lepas mandi3 turun bwh nak prepare dinner skali anak aku menggaru. Okey...pakai mitten lg mase tu. Tp mitten da penuh darah akibat baby menggaru dgn dahsyatnye.

Macam biase. Babak2 nangis mak ngan anak melaung2 dua2 org meratap2 sambil sebut Allah Allah...itu biase okey. Da biase dgn drama tuh da. Habis lelah melalak tuh call laki cepat3 melaung2. Org nak kate aku gile kate la. Ade aku kesah? Anak aku sakit bukan korg nak jaga pon kan. Aku gile concern plak kau yek....

Laki aku blk. And decide esknye cuti bwk anak ke specialist damansara refer dr. Datin maziah. Pakar dematologist and peadatic kat situ. Dlm malaysia hanya ada 2org doktor yg pakar kulit sekaligus pakar kanak2. Sorg lg kat hkl. Dr. Datin maziah adalah doktor yg da pencen and sambung perkhidmatannye kat situ.

So baby kena tahan wad. 4hari juga baby kena tahan wad. Aku pon diajar nurse2 kat situ utk mcm mane mandikan baby guna sabun minyak dan bubuh ubat juga wrap baby dan dalam mase seminggu tu baby memang tak pakai baju biase ni. Sbb kena wrap. Jap. Kalo ade gambar bleh share nanti. Okey jumpe da gambarnye

Hah...tula baju buatan doktor utk anak2 eczema bg elakkan baby menggaru. Tak ke kesian. Takkan pegi taska nak pakai gini? Kata nurse, lepas mandikan baby basahkan wrap and wrap baby gini. Hantar taska. Sian anak aku. Tak gamak kau nak buat gitu

Ok...lepas keluar dr hospital aku pon bertekat suh laki aku gulung semua karpet kat umah. So bentang toto je depan tv utk lepak2. Bermulalah adengan kami mandikan baby sebelom hantar taska sendiri. Kenapa tak suh taska mandikan baby jek? Sbb ubat2an dr maziah ade steriod. So tak nak nanti dia salah sapu. Sapu tebal2 akan tak elok utk kulit baby mahupon org tua. Bleh google keburukan sapu steriod....k

Kesian baby bangun pagi2 kena kejut. Pastu mandikan air pesam pun dia tetap sejuk. Sian engko...menitik air mata bila kenang naseb anak mase tuh...tak mcm baby org lain. Busuk2 hantar pi taska. Lepak2 kat karpet guling2 tak de hal pon...sob sob...

Aku n suami lalui benda ni agak lama juga. Sampai baby tak di vaksin. Okey. Jgn la kate aku anti vaksin pastu nak kecam aku lak. Aku buat bersebab. Seawal baby 5 ke 6 bulan eczema dia sgt teruk. So dr maziah sendiri delay vaksin baby. Last2 baby da 9bulan. Mcm da terlambat jek nak vaksin. So tak yah vaksin la kalo memudaratkan. Buat ape kan. Anak aku sakit bukan org yg vaksin anak aku yg jaga. Aku gak yg kena jaga sendiri melalak sorg2 kat rumah bila anak menderita eczema akibat vaksin...kan...bab vaksin itu kesahnye...

Anak aku tak lega2 beb sampai anak aku da 9bulan....pada suatu hari. Aku n suami pi makan kat the mines serdang. Anak macam biase. Meragam sbb gatal2. Suami pi la hibur2kan anak tgk sungai bagai. Tibe2 aku didekati seorg kakak. Kakak tu tegur aku, anak eczema ke? Mcm biase. Aku pon angguk dan senyum je. Biase da org tegur gitu kan. And slalu akan bg petua mcm2 la suh sapu itu ini dan aku akan pekakkan telinga jek....sbb da tak larat...

Skali anak meragam lg. Kakak tu dtg lg kat meja aku. Mase tu kakak tu da habis makan. Da nak pegi...skali dia kate....kesian baby. Nak tak sy surgestkan sorg doktor ni. Dr. Farhat ayaz. Dlu anak sy mcm ni juga. Sama sgt. Skrg anak sy da 11 bulan. 2minggu je hilang da semua ni. Aku masih senyum dan....aku biase gak org surgestkan pegi doktor itu dan ini. Aku cool lg...

Tibe2 kakak ni sambung...doktor ni tak guna steriod. Cuba la...ohoi...tibe2 aku tgk terus ke arah anak dia yg dia tgh kelek. Muke anak dia memang licin kau! Nanti aku cite plal bab steriod ni ek...dgn mulot telopong tibe2 kakak ni hulur kat aku kad anak dia yg ade no dan alamat klinik dr farhat ayaz. Kat damansara. Aku kate tq. Dan tak terfikir aku nak minta no tepon kakak tuh nak ucap tq sgt2 kat dia....

Cite steriod ni. Lepas je anak aku keluar spital. Aku sudah join 1 group ni. Group ni memang anti steriod. Dan dr situ aku mula gerun bila dgr steriod. Lepas je anak keluar spital, ade la 2, 3minggu aku pakaikan steriod kat kulit anak aku and tak jalan pon baiknye. Makin teruk. Dan...aku stop semua tu aku pon start with organik mengikut kata otai2 group tuh...tapi...baik sekejap je. Boleh dikatakan mcm sehari je baik konon nak licin da muke. Esk naik lg...mcm nak give up pon ade...dan makin tertekan bila aku kena pantang makan manis. Entah. Bg aku seksa sgt bila kena pantang makan benda2 manis. Bukan la aku ni jenis sweet tooth sgt. Tp seksa la bg aku.

Dan....mase aku join group tu aku ade gak pegi homeopathy mcm yg diorg suruh pegi. Sakit anak aku bertambah2. Aku mula2 nak nafikan maybe 1 of proses nak baik. Tp family aku nasihatkan better berhenti sbb makin teruk. Baby makin merenyam gatal. So aku berhenti....

Dlm tempoh baby 5 hingga 7bulan ke 8bulan tak silap aku, tibe2 aku diberi 1 lg rezeki iaitu baby sitter baru. Aku slalu ngadu kat kwn2 pasal anak aku eczema. Aku susah hati sgt2. Tibe2 1 of kwn aku surgestkan. Nak tak kalo baby sitter ni jaga anak ly jek. Sbb aku slalu ngadu aku risau baby yg eczema dok taska. Menggaru takde org layan....nanti berdarah aku susah hati nangis...

Ya Allah. Bagai mengantuk disorong bantal. Rezeki anak aku. Allah kesiankan anak aku da menderita kan...aku dpt baby sitter yg nak jaga anak aku sorg. Sbb dia jaga anak kwn aku tu sebelom ni. Tp anak2 kwn aku da besar. So da tak hantar situ lg. Dan dia hanya nak jaga anak cikgu. Ya Allah....syukur sgt2 kau....sbb mak cik ni sgt syg kat anak aku ni ah. Mula2 dia kesian. Lama2 jatuh syg....

Ok beralih blk pd cite dr farhat td. Laki aku mcm da tak sabar nak pegi dr farhat. Hari sabtu kitorg terjumpe kakak tu. Hari isnin da buat appointment. Ptg isnin pegi jumpe dr farhat. Yg bagusnye klinik dr ni 1st kena buat appointment. 2nd kalo appointment kite waktu sekian2. Memang dia akan layan kite sorg je. Tak de patient lain. So memang sampai je...terus masuk jumpe doktor tak yah tunggu2. Bagus mcm tu aku suke...

Masuk je...doktor farhat ni perempuan rupenye...cantik bergaya orgnye. Ala2 hindustani...ok...masuk2 je terus doktor tgk baby. And suruh aku pantang makan memandangkan aku masih menyusu luni. Aku tak leh makan seafood, benda2 masam, terung, kacang tanah, ikan bilis, ikan2 yg gatal, susu lembu (sbb anak aku da buat test darah. Dia tak leh minum susu lembu dan kambing). Juga pantang makan tepung (berdasarkan test darah).

Kemudian dr. Farhat suh aku jauhkan baby dr sebarang benda2 berbulu. Karpet, teady bear semua. Baju pon kena jauhkan dr wool. Tak boleh panas2 matahari sgt. Puteri lilin la kate kan...

Pastu apa yang aku musykil aku tnye doktor. Pasal org kata tak boleh makan manis. Maksudnye kena pantang manis2. Doktor kata itu diet candida. Kalo ikutkan, tak boleh makan manis, nasik tu yg byk gula. Takkan awk nak pantang semua. Mati la. Tak pa makan manis dr makan masam. Masam lg mengenyam kalo nak tau. Dr pada tu, aku terus tak pantang manis. Alhamdulillah...baby ok je.

Nak dipendekkan cerita yg pjg ni...doktor bekalkan beberapa ubat...ok...ubat makan ade 3. Ubat sapu 1. Ubat mandi 2. Sabun dan liquid minyak. Pasal ubat sapu aku tnye doktor jelas2 ada steriod tak? Doktor kata takde. Ubat ni dia bancuh sendiri kandungan dia mcm lotion. Iaitu pelembap. Ade minyak ostrik...ubat makan anti histamin, ubat warna putih tak ingat nama tp ade steriod dan 1lg vitamin. Steriod ni aku da mula risau bila doktor bekalkan. Aku tnye doktor bukan ke steriod berbahaya utk di ambil?

Ini penerangan doktor. I bekalkan steriod 0.01mol. Di mana dose dia sgt rendah. I tak gila bg baby makan steriod byk dan lama. I just nak matikan kuman2 dlu. Lawan dlu penyakit ni. Bila da ok br boleh maintain. Jgn risau i tak bg ubat makan berterusakan. Dalam masa 2minggu akan berhenti. Ok...ini aku yakin sbb da terbukti habis je course utk baby ambil ubat makan, sampai skrg doktor memang tak bg dah ubat makan. Its mean memang aku pasti ubat yg dia bg just nak lawan dlu penyakit tu. Kalo dadah, kite kena keep amek dan bergantung pd ubat tu sbb tak sembuh2 kan...o...1 lg...aku tnye...ubat yg dr. Datin maziah bg tu...memang ade unsur steriod utk ubat sapu...dr. farhat kate...skrg org da tak guna ubat tu sbb tak berkesan...dan aku tgk kat ruang menunggu dr. Farhat ni style byk pegi course dan aku yakin ilmu dia up to date.

Dua minggu lepas makan semua tu alhamdulillah...dengan izon Allah...Allah sembuhkan...ini usaha yg serasi dgn luni. Aki bersyukur sgt2 ditemukan dgn penyembuh yg Allah berikan. Sejak dr itu luni tidur tak perlu bedung tangan. Tangan dia depa mcm baby2 lain. Dia da tak menggaru2 lg mcm slalu. Its take time and on off at least yg teruk2 dlu da tak de. Dan dia pon da boleh main mcm baby2 lain bermain tak nangis lg. Tak meragam jek. Da happy bila bermain dan berjalan...alhamdulillah...

Semuanye kerana doa...sbb aku doa ya Allah temukan la anak aku ni dgn ape yg dia boleh sembuh. Sbb aku da hilang punca semua benda aku da pantang. Rupe2nye aku kena dgr kata pakar utk pantang. Tak menbabi buta shj pantang tanpa ilmu tanpa nasihat pakar. Syukur ya Allah...Kau makbulkan doaku

5 comments:

  1. Alhamdulillah. Happy ending. U r strong woman ever sis!

    ReplyDelete
  2. As'Salam....boleh tak saya dapat alamat dan no tel doktor ni...anak saya pun eczema....asyik garu2 jer sampai berdarah. Sekarang dah nak masuk 10 bulan, masih macam tu jugak....kesian tengok dia. Saya dah jumpa doktor pakar di Melaka pun masih belum ada perubahan.....

    ReplyDelete
  3. Mohon wassap sy...boleh? Sy attach kat wassap nanti...k
    0124709446

    ReplyDelete
  4. ma lily, pengorbanan seorang ibu...kalo suruh x makan untuk bagik anak sihat pon, sure as a mom akan buat jugak walau tersiksa kan... May Allah grant health and happiness to luni :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah...bab pantang sampai skrg tabah lg sweet kalo nak tau. Sbb luni still menyusu badan. Hehe...da nak ade adik pon belom wean off. Slow2 la. Lgpon dia just menyusu mase boring dan dah nak tdo. Selebihnye da minum susu botol. But still mak dia belom green light lg langgar pantang. Takpela. Makan sedap2 da 30thn da ni mase kena berpantang plak. Hehe

      Delete