Wednesday, 30 April 2014

service elken tipu?

Assalamualaikum.

Byk benda nak tulis sebenarnye. Tp skrg aku rase nak tulis pasal service bio pure elken.

Jumaat 2minggu lepas, pepagi yg tak berapa buta tuh maksudnye dlm pukul 9pg, 10pg gitu. Aku terima 1 panggilan dr service centre elken kate nak datang service bio pure aku ni ah. Aku mcm malas gak nak service pertama sbb aku da tinggalkan umah ni 6bulan tak duduk and penggunaan water filter ni memang la se minimum mungkin. Laki aku balik da malam. Paling2 pon dia teguk air dlm segelas 2 je dlm sehari kat rumah. Ko rase? Nak service tak? Tapi aku ikutkan jela memandangkan dia kate no service charge.

So, tukang service tu kate nak dtg pukul 3ptg. Which is lepas solat jumaat. Ok... Aku pon da ready2 dia pon dtg. Masuk umah aku buka pintu lapang2 memandangkan dia chienese lelaki. Jiran sebelah umah ade. Selang serumah bibik pon ade. So kalo buat ape2 kat aku. Jerit kuat2. Konon la. Tapi tade ape pon belaku melainkan dia nak tukar filter 1 dan filter 2 bio pure tu.

Dia pon tanye ke aku. Ade tak beli filter 1 dan 2 dr elken. Aku pon tak tau. Tanye laki aku kate tade. So tepakse la beli kat cina tu semua skali rm240. Aku plak tade cash, da siap dia buat kerja tu aku m2u je ke bank dia. Finish.

2minggu balik kg aku pon tatau cite la pasal bio pure aku tuh. Skali bile aku blk umah. Aku masak. Guna air tu. Bio pure aku bunyi macam moto bot. Kuat sgt. Tekejut aku. Aku call laki aku. Hantar video bunyi bio pure macam moto bot tu. Suami kate haah memang lepas service bunyi gitu. So laki aku pon try la call service centre elken tu.

U olls tau ape yg service centrw bgtau. Diorg kate no yg call aku tu bukan dr opis diorg dan yg dtg tu bukan org elken tp 3rd party. Bila dia tnye2 chienese lelaki tu tak pakai baju elken n tak bwk kete elken. Aku da mcm bengang mase tu. Then diorg kate sepatutnye harga tak sampai 200 lebih. Patut seratus lebih je. Ko rase? Sesuatu tak?

Aku mula la nak marah n tnye laki aku. Nape mase dia pasang hari tu tak terangkan pasal ni semua. Pasal 1st service. And harga semua. And konon kalo org elken dtg diorg ade password2 bagai. Eh.... Ape nak jadi la dunia hari ni. Kalo nak meniaga tu tak pernah ikhlas. Mesti nak menipu. Aku bukan kesah pasal duit tu semua. Tp skrg ko da la dtg service mahal. Pastu ko nak lepas tangan konon tu bukan org ko kononnye. Pastu ape cer aku punye water filter da bunyi mcm moto bot ni? Adoi....

Ini semua ade hikmah la. Lepas ni jgn harap aku nak kasi ko dtg lg la service elken. Aku akan pastikan ko tak masuk lg umah aku tanpa ade suami aku. Semua ni aku anggap pengajaran. And memang ko leh la tipu aku. Tak kesah la tu stakat rugi seratus 2. Tp...nak ckp pon ko org kape. Dah la. Malas ckp. Da!

25 comments:

  1. Akak pakai bio aura,hai-o kot,pun tak tau ape mcm ly..harap hubby gak hehe..Ly take care ok

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dlu ly pakai bio aura juga kak. Ni br tukar ke bio pure. Jadi gini pulak. Ape la naseb hidup ni asyik kena game aje

      Delete
  2. Uik. Bahaya jugak ni. Tak tahu mana satu yg nipu ni. Tapi Elken kena bertanggungjawab sbb kalau tak mana cina tu dpt no phone dan kata nak service water filter tu kan. Dah sah2 dapat dari Elken gak.
    Kalau camtu, ce Ly emel secara official ke sykt Elken, instead of dah call kan. Derang ni bukan buleh bagi muka sgt.
    Akk pun guna water filter, tapi coway. Mmg ada orang servis setiap 2 bulan - free la tapi. Tp risau gak kalau ada kes2 camni yg amik kesempatan nak masuk rumah kita.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul. Mane cina tu dapat no phone ly. Its mean integreti dia tak lindungi maklumat privacy pelanggan kan.
      Da la jenama filter dia tukar tu bukan jenama elken tau.
      Penat pk semalam. Lastly suami ly decide akan pasang lawyer. And akan fail kan ikut undang2.
      Ly terfikir juga. If even if ly dpt tangkap dia menipu skali pon kalo cina tu da masuk dlm rumah. Ly risau juga kalo dia amek pisau nak cederakan ly ke hape kan. Syukur tak de ape yg tak diingini belaku. Pasal duit tak la bekira sgt. Tp keselamatan no 1. Lepas ni takkan bg dia dtg mase hubby tade. InshaAllah

      Delete
  3. Akak sory la mncelah skit...sye join elken bru je.mse tu sye smngat nk cari org bwah,pastu ble org x nk join..aeon credit tolak blan2..sye amik body shape..akak nk thu,sye da kira kne tipu jagk la.ada hrga body shape rm5000++??mmng x ptut..sye siap batalkn kad maybank..tp stay lg org antar surat berbagai...sye ingat nk report polis...mcm mne kak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sy pon tak pasti bab nak report polis nih. Cuba la. Polis selalu ambil je report kan....

      Delete
    2. kes awak ni sama dengan sy .. sy 7k bila dikira2 ..masa nak join..dia taksebut langsung pasal total harga .. dia feting sy then suh sain borang tok ahli..tup2 aeon credit call tok pembayaran.. dan barang smpai lepas smggu cm tu .. tanpa persetujuan sy.. dah xboleh batal dik..klau kita xbaya ..blacklist nama .. buad report pun xguna..nnti pos akn ckp ..kes kecuaian diri sendiri.. lama jugam dri ,2010 -2015 bru abis bayar ....dugaan betul..

      Delete
  4. Akak sye kne tipu mcm akak jagk..tp sye tipu sbb pasal mlm..dlu first smngat brbagai cari org..lpas tu bile x dpat cari org,kne byar blan2.siap sye matikn kad kredit maybank...tapi stay lg rse kne byar..sye ni kira muda lagi tapi da brhutang dgn elken...patut ke sye buat report polis pasal hal ni..??

    ReplyDelete
    Replies
    1. hi...saya BAru nk join sbb nk BRI set shape Elken...tlong kongc pape info pls

      Delete
    2. plsss Kongc info.sbb sy plan nk ambik set shape Elken tu

      Delete
    3. Elken ni just tak telus bab data peribadi kite. Dan kite kena sentiasa beware je. So far product dia bagus. Just tak percaya sgt bila bab2 MLM ape pon jenis product. Bg pendapat sy

      Delete
  5. Apa punca bnyi mcm motobot tu ya? Mgkin x dia bunyi sbb xpnah servis sjak bli? Sbb sy xpnah servis sjak bli 2013. Hihih. Lps blk dr kg lps ry aritu ada bnyi cmtu. Adoiii

    ReplyDelete
  6. nana,contact saye 0177244404-syazwan. kak bunga lily, beware lps ni k..sebenarnya semua water filter seakan2 sama bersih,tetapi yg membezakan ialah service company product.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak juga. Dapat rase kelainan pd rase contohnye coway dan bio pure.

      Delete
  7. Good sharing, Elken Bio Pure K-Series or Elken RO Water is effectively removes virtually all types of contaminations, after drinking the water from Bio Pure R. O. System for 5 months, my heath has improved. For detail visit:
    http://kidbuxblog.com/wondered-what-actually-elken-bio-pure-is/

    ReplyDelete
  8. hmm.saya pakai ok jer bio pure
    dah lebih 3 tahun...
    sebenarnyer elken ada sistem service dia..
    staf dia klu dtg rumah mesti pakai kereta elken..Baju elken dan id elken...
    saya pernah hampir terkena tupi pasal service ni..tp saya was was dan saya minta no id dan saya nak call ofis elken.. mengelabah mamat tu...Pastu baru saya perasan dia naik lori biasa bukan keta elken...
    pasal bocor data tu bukan saja elken byk company lain buat termasuk bank...
    keta saya hilang, tp jumpa balik..tanya org yang pakai keta saya tu,mana dpt keta ni, dia kata ada org tolak kat dia tuk sambung bayar...siap semua salinan dokumen ic saya dan perjanjian bank dia simpan..terkejut gak.. setahu saya dokumen ni hanya bank jer yang simpan..
    sini saya attch gambar keta elken dtg ke rumah famili saya..
    https://www.facebook.com/PenapisRoAirKenSigma/photos/pb.425555710815192.-2207520000.1452481187./625205134183581/?type=3&theater

    ReplyDelete
  9. Baru dapat call dari private number menyatakan dari Elken service. Lepas tu dia minta alamat bagai.. sepatutnya kita yang dengar dia confirmkan alamat bukan kita yang beri alamat rumah.

    Lepas call tamat saya terus call elken hq.. and of coz diorang cakap tak ada call pun untuk service.. lucunya siap promote lagi bila nak service dengan kompeni elken sebenar.

    Anyway tips nak elak kena tipu ttg servis elken:

    1) Call dari private number = tipu
    2) Call dari homeline tapi bukan dari list number yang di tampal kat tepi mesin elken = tipu

    Harap membantu.

    ReplyDelete
  10. Berminat dengan coway sila hububungi saya..
    Anwar
    0197666308

    ReplyDelete
  11. Sama la.. sy pun br tahu kene tipu slps sebulan... silap sendiri juga sbb tak alert. Nak tanya admin.. lepas pasang lawyer,apa yg berlaku seterusnya? Pohak elken xambil tindakan ke atas penyangak2 ni?

    ReplyDelete
  12. Berhati-hati ada Imitation Elken serviceman. Saya sudah guna Elken bio pure 16thn pindah rumah 1kali servik tiada masalah

    ReplyDelete
  13. Mesti berhati-hati dekat luar ada Elken Serviceman tiruan. Mereka bukan dari Elken. I sudah guna bio pure 16thn dan pindah rumah 1kali semua Elken Technician buatkan dan Service niopure i hingga hari ini. Saya pun pernah terima panggilsn dari Elken yg bernumbor Handphone..itu pasti bukan panggilan dari Elken. Jangan complain yang bukan bukan Kalau belum pasti hal disebalik batu. Tq.

    ReplyDelete
  14. Setuju.. saya memamg berpuas hati dgn sykt..elken.. saudara mara yg saya syorkan RO water akui technician elken luarbiasaaaak.. peramah.. n ketjanya teliti dan kemas.. everyone praise their good services.alhamdulillah..hati2 dgn orang2 mengambil kesempatan gunakan nama elken..

    ReplyDelete
  15. Puan, elken beri guarantee utk filter 1-4 utk pertama kali jika tertipu dgn 3rd party, mmg byk customer kena tipu sbb dorg hack system eken utk dptkan contact customers. Dorg ambil kesempatan utk ambil filter original dari customer dan letak filter ciplak dorg. Puan kena hati2, biopure servis dia akan call dgn satu no je, no tu ada di tepi biopure unit puan, mereka akan set appt dan beri servis no kpd puan. And org yg dtg tu dia pun ada servis number, bawa kereta elken, baju elken, and dia akan matchingkan servis no tu dulu sebelum buat apa2, and klu ada bayaran dia beri resit official elken.

    ReplyDelete
  16. Eken beri guarentee replacement filter 1-4 klu first time tertipu, cuba puan contact elken servis balik.. Dorg akn replace for free.. Tp lepas tu kena hati2 la supaya tak tertipu lagi..

    ReplyDelete
  17. Yek betul.saya dah pakai 7thn bio pure ni..mmg elken luar biasa..servis mantap..kalu yg dtg tu bkn dari elken..jgn bagi.itu atas kecuaian kita..sesiapa yg nak tgh survey water filter biopure..leh contact saya..faizal 0139828583..

    ReplyDelete