Friday, 28 September 2012

CLAIM LPPKN

assalamualaikum reader....

hari jumaat yg suam2 kuku ni...sambil2 nak tunggu en suami balik amek aku nak pegi karoke kejap...hehehe...so, sambil2 dgr baget 2013 nih....tibe2 teringat plak pasal claim lppkn...ape?tak de kaitan ke dgn baget 2013???aku pon rase tak de kaitan jugak...kikiki

ok, since aku nak cite pasal claim nih kan...memang tade kena mengena la dgn baget malaysia...tapi baget diri sendiri ade la...aku join forum, ramai juga yg tanye macam mane cara nak claim kat lppkn khususnye dan hospital kerajaan am nye...masalah nye aku tatau cam ne nak claim kat hospital gomen sbb aku tak buat kat situ...so aku cite benda yg aku buat untuk claim kat lppkn je la k....

1st, aku akan terus upload borang2 yg perlu...perhatikan betul2, jgn sembang2 kat blkg tuh...tumpukan perhatian! (tibe2 emo mcm dlm kelas..kikiki...terbawak2 pulak cikgu nih feeling nye yek...)


1) ini borang perubatan 1/09...perhatikan betul2 ek...sbb ade 1 lagi borang untuk dialisis tau...borang nih sila la isikan yg perlu shj...ok


2) ini surat senarai ubat...ini untuk satu2 treatment...macam aku, aku tak lamsam kan satu2 treatment dgn treatment yg lain...saje...rase nye kalo korang nak buat sekaligus, macam satu tahun korang buat iui 3x dalam 1tahun...bleh kot isi semua kat sini sekaligus....


3) ini contoh resit yg perlu disertakan....tampal semua dlm kertas A4...

ok...borang 1) lampiran 2) dan resit 3) tadi tuh...sila hantar ke lppkn tempat anda jumpe gynea anda di bahagian claim...ngertik....hehe

dalam seminggu lepas tu...korang kena ambil semua nih semula dgn sudah ditanda tangan oleh gynea masing dan, akan ade 1 reference letter from lppkn...seperti di bawah....


aku pon tak paham...kenape la gambau nih tadi elok jek aku rotate die vertically...skali keluau mcm nih...malas nak layan bleh tak...kikiki...kalo korang style tak bleh baca kan kalo mcm nih nye surat tertonggeng kan...korang putar korang nye lappy...kikiki...sabau jela....


ini check list la ape yg perlu anda lampirkan untuk hantar ke jabatan masing2....antaranya adalah....


surat permohonan tuntutan....


slip gaji anda...terpulang siapa gomen antara suami or isteri...pilih 1 sahaja...yek...


sijil pernikahan...


 maklumat peribadi...bukan biodata macam warna kegemaran, makanan kegemaran tuh ek...hehe...saje jek...lengoh meng aplot ni....hehe


ni surat pengesahan tempat korang berkhidmat....


salinan buku bank atau penyata bank cam gini...

semua nye kena buat 3salinan dan disahkan oleh majikan anda...get it???

setelah siap semua, masukkan dalam envelope besau...tuliskan alamat ke tempat korang nak claim tuh...jabatan korang la...macam aku cikgu kan...so, hantar kat jps, jabatan pelajaran selangor....
setelah menunggu dan menunggu...so, masuk la claim anda yg di kreditkan ke dalam akaun anda....dgn bahagianye....


sampai sini jek...suami pon da balik...nampaknye nak berehat dlu...tak jadik karoke plak...sbb...ade la sbb nye...pegi shopping jela jap gi....tgk wayang pon ok gak ek...hehe...

ok...sampai sini dlu....harap membantu....
wassalam

17 comments:

  1. cikgu lily,jenuh senget kepala nak baca..haha

    ReplyDelete
  2. sakit pale tengok.. hihihihihi.. TQ share! =)

    ReplyDelete
  3. hihi.sori.nati kalo rajin ma lily edit.ek.hehe

    ReplyDelete
  4. senget pale mummy.... tp nice info

    ReplyDelete
    Replies
    1. sian semua org pening.nati famasi habis panadol akibat ma lily nye entry ni yek.adoi, besalah pulak.kikiki

      Delete
  5. salam...just panggil sy shidah. sy nk gak claim lppkn ni..tp kat sy cuma ada borg 1/09 tu je. lampiran A, cheklist, maklumat peribadi tu nk dpt borg kt mana plak? sori, kalo soklan tak membgn..sbb tak reti...hehehehe...tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. sy dapat borang tuh kat fail claim kesihatan kat tempat keje sy.sy keje kat sekolah.tambahan plak, ade kwn2 yg pernah claim.so, sy fotostat semua dokumen buat panduan.seingat sy borang tuh semua memang ada dlm fail kesihatan tuh

      Delete
  6. kalo tak keberatan, bleh shida tinggalkan emel shida.kalo sy ade simpan, kot dlm com sy.sy bleh emelkan pd awk.tapi betul2 tak pasti sy ade simpan atau tau.ok

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bley emel sy gk..shaifa87virgo@gmail.com

      Delete
  7. sy punya emel kenyit260684@gmail.com
    nnt emel ye kalo2 terjumpa

    ReplyDelete
  8. salam... semua borang tu ada di pejabat sekolah la ye?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam. Ye...borang tu semua ade kat pejabat skolah. Tnye kerani. Then fotostat semua yg berkenaan ye

      Delete
  9. salam... semua borang tu ada di sekolah la ye?

    ReplyDelete
  10. Borang claim tu ambik kt mne

    ReplyDelete