Monday, 24 September 2012

bbt (basal body temperature)

assalamualaikum....

hari ni rase nak buat entry ni...erm, bg yg senang nak pregnant, memang takkan ambil tahu tentang semua ni...byk kaedah nak pregnant...sesungguhnye jika kamu adalah kategori yg Allah izinkan senang pregnant, atau dgn perkataan yg anda selalu lafazkan, 'eh, kite ni...pantang dicuit laki...menjadi jek...'bagus la kalo gitu...jgn la riak sgt,....yg jadikkan n izikan Allah...bukan kamu pon yg hebat sgt kate, 'sharp shooter' tuh...okey...basic of life...semua yg Allah izinkan menjadi...kalo tak izinkan, tak menjadi...simple kan...

ok...tak mo bebel pasal itu semua...ini sy nak buat entry ni kerana sudah dekat 7cycle cuba bbt...n aku mule rase faham dgn badan aku....

kaedah ni bleh baca bile kite ovulation day, bile kite rase nak jelma cik peyet...byk lagi la...see, simple...if both of u suami isteri takde masalah kesuburan...macam both of us, kite pon tak bleh dabit dada sbb kite sehat...semua tuh rezeki Allah n kite kena sentiasa sujud minta ampun kalo2 kite ter....riak....nauzubillah...

ok, kite check cycle pertama yg aku buat...


ok, ini cycle pertama start ber bbt...
mase ni tak reti sgt...ok...penerangan awal k...cycle day 1 its mean mase tuh peyet...mase peyet, kite nye suhu badan akan rendah berbanding selepas ovulasi...ape tuh ovulasi???telur dibebaskan la....


cycle kedua...mase ni aku buat iui...so banyak lompong2 sbb yg penting before ovulasi....pastu tak amik suhu sbb mase tuh balik kampung...lupe bwk termo...


cycle ketiga setelah gagal iui...ok...perhatikan...ade beberapa bahagian...pertama, fasa bendera jepun berkibar...mase nih, suhu kite org pempuan la...org lelaki tade fasa2 ni sume...after bendera jepun berkibar...kite akan masuk ke fasa seterusnye adalah counting ovulation...mase nih, kite macam ade mega2 sket la pojek...sori ek...direct plak...ilmu pengetahuan...tak salahkan...pastu, bile suhu da mule nak jatuh mase counting o tuh....tibe2 suhu naik hari esk nye...maksudnye, telur da dilepaskan...mase suhu jatuh dan 3hari lepas tuh suhu kite mendaki...maksudnye kite da fasa counting day after ovulation...ataupun ttc panggil counting dpo....


mase cycle keempat nih...memang bahang sgt badan aku...sbb dalam bulan puase kot...n..wanita diluar sane...jgn gisau if suhu n badan anda sentiasa bahang...kerana, if suhu badan kite panas...itu menunjukkan kite subur....gitu....hehe...tapi belum ade rezeki lagi rupenye cycle keempat nih...walaupun nampak suhu tak la jatuh sgt before nak naik bendera jepun tuh kan...but still cycle day 14 ke cycle day (cd) 15 my temperature drop...itu maksudnye memang bendera jepun nak berkibar tuh...percayelah....


cycle kelima nih, relaks2 jek...nothing much nak ulas pon...lambat sket o...tapi still my dpo is 14...so, bile banding2 kan dari start ber bbt...so, my dpo memang consisten la..


ini yg terbaru lah...still belom ade rezeki lg...takpe...aku yakin Allah nak bg satu hari nanti...aku akan usaha tanpa putus asa...yeay!!!bersemangat....

ok....ape yg aku paparkan di atas, byk lg sebenarnye soalan2 beginner yg ber bbt akan nak tanye sebarang kemusykilan...antara common question adalah,

Q: bile mase yg sesuai nak ambil suhu?
A: bile bangun pagi setelah tidur lebih kurang 3jam yek...kemudian, sila ambil suhu pada waktu yg same...if u selalu bangun kul 6am untuk subuhkan...suh ambil waktu tu sebelum gerak2 n bangkit dari tidur...ok

Q: termo yg sesuai jename ape?
A: jenama omron kalo aku la...tapi yg digital lebih senang...kalo bleh jugak, beli yg 2titik perpuluhan...lagi tepat...

Q: nak sukat suhu kat bahagian mane kat badan nih?
A: kat 2 tempat jek bleh...kat bawah lidah n kat miss v...ehem2...kat ketiak n kat dahi tuh tak bleh ek...itu kalo anak2 demam bleh la...kuikuikui...

Q: kenape garis ovulasi yg bersilang merah tu tak keluar ek walaupun suhu da jatuh?
A: intersect line tuh akan jelma selepas 3 hari berturut2 suhu kite mendaki...then baru intersect line tuh akan jelma...

Q: kenape garis ovulasi saye tuh putus2 ek?
A: mungkin sbb cervical mucus tak sesuai...actually, cervical mucus (cm) yg sesuai sewaktu kite subur adalah egg white atau putih telur...apabila diregangkan akan panjang sepanjang 5cm...atau watery...macam basah2...

Q: ape tuh cervical mucus (cm)?
A: cm ni ade untuk wanita yg masih ade haid...coz kite byk fasa yg perlu ditempuh dalam satu2 cycle...kite akan ade dry section...maksudnye, after bendera jepun berkibar, kite akan rase kering...then creamy...its look a like lotion...atau cloudy sket...then sticky...maksudnye die macam basah juga...tapi tak bleh regang panjang...macam putus cepat bile diregang...jernih...kalo da jelma antara creamy n sticky its possible fertile...mungkin subur...kalo jumpe watery...its mean kamu subur...if jumpe egg white its mean kamu most fertile...sgtttttt tengah subur macam tuh....

byk nye pertanyaan kan....erm...ok..letih plak tanye soalan jawab sendiri kan...kikiki...ok...sini dlu...nak out...ade ape2 nak tnye, tnye jek kat komen yek...terima kasih....

6 comments:

  1. Good job, Ma Lily.. Usaha yang baik untuk beri orang penerangan tentang dunia BBT.. Xsalah, memang xsalah jadik cikgu.. :) Semoga, insan blog readetr yang membaca dan cuba dan berjaya xlupa mendoakan Ma Lily... Gud luck!

    ReplyDelete
  2. memang da terfikir nk buat entry ni.cuma tak rase rajin.hari ni rase rajin sket buat lah.hehe.
    insyaAllah,
    semoga yg mencuba juga akan berjaye n ma lily pon same2 berjaye.amin

    tq ma jay ;)

    ReplyDelete
  3. bagus betui cikgu lily ni explain..senang paham..mmg ada bakat cikgu..hehe..daku tulis gak kat blog tapi tak baper nak gheti nak bagi explaination..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hihihi,
      mengajar pon ade method kan.so kena explain 1,1.tapi kdg2 lost juga kalo tak betul2 expert sesuatu benda.kena yakin,br pelajar yakin kt kite ;)

      Delete
  4. chaiyok2 ma lily....sebarkan kebaikan bersama

    ReplyDelete
    Replies
    1. yeay!

      same2 kite sebarkan kebaikan.okey ;)

      Delete