Monday 10 September 2012

laksa spegatti~yumm yumm

hai,,,hari ni nak cite betapa aku fanatik ngan makanan di atas...hoyehhh...ini resipi mak mertua aku...adoi...mak mertua memang suke buat ini...senang pon senang...kikiki...ini ilustrasi dari laksa johor...tapi dah di alter jadik seperti di atas...
ok, kite mula yek...

Bahan2nye:

1. ikan kembong 6 ekor (paling sikit la ni...bleh makan dalam 4 ke 5orang macam tuh)
2. santan
3. rempah kari
4. bawang merah (6biji)
5. bawang putih (3biji)
6. halia (1 inci setengah-anggaran jek)
7. spegatti
8. serai
9. salad
10. cili padi (yg nih yg buat terangkat tuh)
11. timun
12. bunga kantan

cara nak masaknye...

memule rebus ikan kembong tuh sume...tak yah rebus sampai lunyai...pastu...sejukkan...asingkan isi ikan dgn tulang die...pastu, masuk dlm blander...bland isi ikan tu dgn air sket...

spagetti macam biase la...rebus dlu...jgn nak buat pelik makan spagetti tak rebus rangup2 tuh ek...hehe...nak bg die tak lekat2 sesame sendiri...letak minyak zaitun sket ek...

kuah die masak macam kari...macam mane masak kari???ok, blend bawang merah,putih,serai n halia td...pas blend, lomo2 ngan serbuk kari...kalo nak pedas sket buh cili blend sket...gaul2...tumis ngan minyak...sampai da pecah minyak...masukkan santan secukup rase...air sket...masukkan isi inkan yg direbus n blend tadi....mendidih lame sket...buh garam...siap....

yg lain2 tuh hiris ek...bunga kantan, cili padi, timun n salad tadi...

sila la nikmati....bagi aku lazat la...kalo korg rase tak lazat...erm, sori la ek...heheheh

selamat mencuba~

No comments:

Post a Comment