Sunday 5 August 2012

carbonara spaghetti

gambar hiasan....

ok...chef lily da masuk dapur...hehe...hari ni rase nak share satu menu la...sebenarnye panjang cite nye sejak berkenalan dengan satu restoran nih....name die W I L L I A M...sebenarnye kenal william nih dari sorang gurlfrend adik lelaki aku...hehe...sorg jek pon gf...jgn nak bisik2 plak ek kat blakang tuh...skrg da jadik bini die da...

ok, cerite pasal william tuh...memang superb best la die nye cabonara spagheti...rm25 sepinggan...pinggan die dua kali muke aku...hah...besar kan...maksudnye muke aku yg kecik...kikiki...ok...kat sini aku kenal erti makanan di restoran sempoi macam william...william nih bukan restoran ala2 yg macam ade waiter pakai bow tie tuh...waiter die memang sempoi...pakai sluar bermuda...pakai slipar jamban.....rambut ala2 pacak2...ambil order tak guna menu...just suggest kan kite ape yg best kat situ...sebab name menu die memang kite tak tau ape benda masakan tuh...memang terbaik la...layanan sempoi...

eh, panjang lebar plak aku cite pasal william ni...sebenarnye semalam baru jek bebuke kat william...sbb tuh segar nau ingatkan kat masakan william nih...ok...nak kongsi macam mane nak masak cabonara spaghetti sebenarnye...oh, no no no...bukan guna dalam tin tuh tau..na mo na mo...ini buat sendiri...ok...nak start da...sedia kan pen dan ketas lekaih...

bahan2nye...
1. spaghetti
2. minyak zaitun (yg masak punya tau...jangan hentam yg sapu kat kulit tuh plak)
3. bawang putih 1 labu
4. bawang besar 1 biji
5. black pepper (biji besar2 tau...nanti nak tumbuk sket)
6. creamer (yg untuk masak punye)
7. cheese (kalo bleh yg da siap2 di parut...beli yg untuk pasta)
8. sebiji telur
9. daging cincang
10. slice beef (ade jual...die da siap2 slice kan dan di smoke kan)

cara nak masak...
masak je lah...ape lagi???(pesanan ahmad zaref lagi...ingat laju2...)
ok, mula2 rebus spaghetti dalam air...masuk sket minyak zaitun sket ye dalam air rebusan tuh...untuk tak melekat2 ye...
untuk carbonara... potong bawang putih dan bawang besar tadi...then, tumiskan bawang putih dan bawang besar tu dengan sedikit minyak...da elok kuning2 sket tumisan tu, masukkan creamer ke dalam tumisan bawang...black pepper tu, tumbuk sket...masukkan dalam creamer yg da mendidih tu...kemudian, masukkan sebiji telur dalam ramuan tadi...jgn le masukkan dengan kulit2 die...pecahkan telur tu baru masukkan dalam ramuan tadi...tau la lapau kan...baru tgk tajuk da lapar kan..hehe...ok2, dah mendidih da ek carbonara tadi tuh...buh garam secukup rasa...masukkan daging yg da cincang...kalo bleh daging fresh yg di cincang...lagi best dari beli daging cincang ramly  tu ek...biar didih2...kalo pekat sangat bleh tambah air...bagi didih2...tutup...sedia untuk dihidang...

~selamat mencuba....


No comments:

Post a Comment