Tuesday, 22 July 2014

detik2 cemas melahirkan Luni Nur Fariha

Assalamualaikum.

Hah...ni da ade mood sket da nak nulis. Harap ok la nulis ni sampai habis anak tak nangis.

Nak cerita detik2 cemas aku nak melahirkan zuriat sulong yg dinanti2kan ni. Org lain pon ade pengalaman masing2. Aku pon ade la sikit. Saje je buat2 cemas. Hehe

Isnin 14hb 7 tu aku ngan laki aku ade appointment ngan prof zainul. Memangdangkan skrg adalah bulan puasa. Maka prof masuk awal sikit. Slalu dlm kad appointment kul 2pm tulis, prof masuk pukul 5pm, 6pm... prof zainul kan bz man...tapi waktu bulan puase ni prof masuk awal seawal pukul 12pm, 1pm mcm tu.

Kami nye giliran lambat sket. No 11. Macam biase, dtg tak yah awal2 sgt. Sampai2 je test bp, urin, ctg ( setengah jam ). Habis tu tunggu lg. Patient prof ade lebih kurang 5, 6 org sblm kami. Tunggu punya tunggu name aku pon kena panggil. Masuk la...

Bila masuk prof pon terangkan result ctg scan aku. Contraction aku rupenye da sgt byk da. Dlm setengah jam setiap beberapa minit ade contraction da. Tp prof pelik aku leh senyum lg. Prof tnye tak sakit ke? Aku pon tak tau mcm mane rase sakit contraction tu. Memang ade rase2 sakit sikit. Tp tak la rase kerap sekerap dlm result ctg scan tu. Lgpon sblm ni aku memang ade period pain. Maybe da lali dgn period pain aku da rase biase kot sakit gitu. Owh lupe. Rase baby ke bwh macam senak kay pelviks memang ade rase slalu. Tp itu dr awal mula aku pregnant da rase.

So seterusnye scan...prof tgk air ketuban aku da berkurang. Uri pon da mula rosak2. Then sembang2 prof kate bleh je tunggu seminggu lg dtg tunggu sakit br deliver since aku request nak deliver secara normal. Kalo ikut prof, dia nak czer je aku hari ni. Adoi...kalo bleh nak le merase beranak normal kan. Tp keputusan kami kena buat. Pk punya pk, kalo nak tunggu minggu depan laki aku kena apply cuti lg since da siap sedia la konon hari ni nak kena admit wad kan. So decide nak admit n induce je hari ni. Untung2 bleh beranak esk dgn sejahteranye...

So dgn lilali gembiranye kami pon masuk la wad. Wad baldu bilik no 9. Kenang2an sgt bilik ni. Laki aku pi amek beg2 baju aku n baby. Prof kate nak dtg wad jap lg induce aku pukul 6.30pm. Sementara tu nurse da nak masukkan ubat cuci usus kat aku. Tp aku bincang ngan prof td. Aku puase. Ape kate pas bebuka br masukkan ubat cuci usus ke aku. Kang sia2 je aku bebuka abis semua kan terkeluar.

Tunggu kejap je. Sempat la aku solat asar. Prof pon masuk n tanye da besedia ke? Dgn happy aku jwb. Sudah!!!! Besemangat kan nak beranak. Hahaha... belom ade pengalaman le katekan. Ade org kate induce sakit. Kakak aku kate tak sakit maksudnye tade beza induce ngan contraction semulajadi. Katenye. Jd prof pon mulakan la masukkan ubat kat bwh aku tu tu tu dan prof kate jgn kejang kan otot ek. Susah kalo kejangkan otot nak check ade bukaan belom. Aku pon bebuat la layankan aje tak kejangkan otot. And alhamdulillah. S3panjang proses aku nak beranak ni. Minda aku n badan aku bleh ikut arahan. Terus prof kate. Td tade bukaan. Skrg da ade. Keluar tangan prof ade darah n lendir. Pergh. Tak sangka plak seganaz itu nak check bukaan yek...

Prof pon kate, ok...kite jumpe lepas tarawih ye. Mesti dlm hati prof kate gud luck bebeh. Hehe... tak sampai 10minit, 6.40pm aku da rase sakit contraction. Pergh...mega beb sakit dia tade sikit2. Ini la org kate sakit sgt induce. Sbb dia tak main sakit 10minit sekali, 5minit sekali. Tp setiap saat sakit.

Aku pon sempat la bebuke puase ngan laki aku makan jela ape yg hospital bg makan kan. Laki aku alas perut je. Sbb jap lg dia nak kena amek mak abah aku kat rumah kakak aku kat bangi ke hukm. Diorg tatau jalan.

Lepas magrib, laki aku pon gerak ke bangi. Aku plak kat wad da menggigil2 tak keruan. Sakit tak tau nak ckp da. Duduk salah. Baring tak bleh. Tdo jauh skali. Cuba gak jln2. Konon nak jln kat luar2 wad. Tak daya. Rase nak popo ade. Rase nak kucil ade. Adoi. Memang tak tentu arah rasenye.

Sampai kul 10pm laki aku sampai ngan mak abah aku. Sampai je diorg aku pon da tak leh senyum. Mak aku suh makan tebu hitam cicah gula tebu. Petua org jawa kate senang bukaan. Aku pon makan. Kul 11pm prof pon sampai. Nak check bukaan. 2.5cm da bukak. Prof kire2 dlm kul 10am esk kot aku beranak. Mak aku kate mcm lambat je prof. Biar la sebelom subuh. Prof kate ok je kalo da nak beranak kan. Prof suh aku jln2 supaya baby nye kepala turun. Kepala baby tak turun lg beb.

Aku pon gagah2 kan diri bejalan sambil2 gigil2 pimpin tangan laki aku bejalan ke luar wad. Pastu tak tentu arah lg nak blk wad sbb macam nak popo. Sampai dlm bilik air tak nak popo pon.

Prof masuk bilik kate nak epidural ke? Kalo nak bgtau nurse. Nurse akan tolak ke labour room kat sane akan dipantau jantung baby semua. Mak aku kate tak pe lah. Prof pon blk. Aku plak bangun dr katil ade darah kat katil. Mak aku da kaget. Panggil nurse. Kate nak epidural. Nurse sorong wheel chair ke labour room. Mak aku pon ikut ke labour room. Tp laki aku je boleh masuk.

Masuk je bilik kat labour room tu nurse terus pasang ctg kat perut aku. Tunggu lama gak sbb nurse n doktor nak tgk dlu jantung baby n contractions mcm mane. Then nurse masuk kate nak jep ubat tahan sakit pd aku sbb nak kurang kan contractions aku yg terlampau kerap n kuat. Lepas tu tunggu lg. Prof utk epidural dtg terangkan pasal epidural sbb jantung baby da stable semua br prof tu decide nak bg aku epidural. Aku da berpiut2 lg. Prof tu kate macam mane dia nak pasang epidural kat aku kalo aku tak leh duduk diam nih. Last2 aku behave sbb nak epidural nye pasal. Prof tu kate alhamdulillah. Senang nak dpt cari urat kat tulang belakang tuh kate prof tu.

Siap pasang epidural aku pon boleh la tdo tak nyenyak dr pukul 12am sampai kul 2am nak dekat pukul 3am. Kejap2 nurse masuk suh aku tukar posisi tdo sbb jantung baby tak sekata.

Pukul 3am, doktor lain masuk. Doktor cina. Lelaki muda. Terangkan aku tak leh tunggu lg sbb baby nye badan da terbelit dgn tali pusat mengakibatkan kepala baby tak leh turun ke laluan. Sbb contractions yg terlampau pd baby. Jantung baby pon da tak stabil. So last opsyen aku kena czer. Diorg suh laki aku blk ke labour room sbb td laki aku ingat nak pi sahur. Then cecepat laki aku blk ke labour room.

Aku pon di tolak ke opperation theater. Laki aku pon tukar baju nak masuk skali. Kami tunggu prof zainul. Prof sampai. Siap sedia aku nak di bedah...

Laki aku tgk dr a to z. Prof siap suh laki aku rakam mase perut aku dilapah. Tp laki aku tak leh tgk. Ngeri dia kate. Pukul 3.39am selamat lah baby keluar dr perut. Nangis2. Comel sgt. Nurse tunjuk gender baby ke aku.

Siap jahit semua pukul 4.30am. Alhamdulillah. Terima kasih Allah. Terima kasih kepada prof and team. Terima kasih suami. Dan semua...

15 comments:

  1. Tabarakallah...subhanallah, alhamdulillah... So happy for u :-) comel sgt luni ni... Tahniah buat ma lily n hubby, smg Luni menjadi anak yg solehah... Amin...have a good rest ma lily...selamat berpantang :-)

    ReplyDelete
  2. Subhannallah Allahuakhbar. :) Allahumma faqqihha fiddin wa allimha ta'wil. Tahniah Lily :) Boleh beritahu tak berapa ye total cost Lily deliver di hukm ? :) Terima kasih :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Total hari tu rm6900 Najmi Tasnim :)

      Delete
  3. Alhamdulillah.dah selamat segalanya.syukur..semoga baby luni sentiasa sihat sejahtera dan menjadi anak yg solehah..Amin..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah syukur kak nuriz. Amin ya rabalalamin

      Delete
  4. congratsssssss and selamat hari raya.seronoknyerr dah selamat semuanye.Alhamdulillah.take care mummy luni :)

    ReplyDelete
  5. alhamdulillah..bestnye..berbunga2 hati tau..bila dpt baca pengalaman org lain, seronok sgt!

    ReplyDelete
  6. bila baca tak leh baca slow2...kne baca lelaju sebab nk tau apa jadik..hihihii. dah tak memasal kne baca 2 kali. haha. seram jugak bila bc. huhu. arap2 nnt zira punya turn semua akan di permudahkan. suprised ok bila doc suruh hubby rakam. rugi pulak bila dia tak rakam. klu tak mesti boleh jadik kenangan kan..hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ziera...kena hayati bebetol cite ni. Br ade feeling dia. Tula...mase tu fikir nak selamatkan anak je. Walaupun dlm hati nak selamat ibu dan anak. Alhamdulillah. Pengalaman yg berharga ni. Kalo ade video. Bila anak melawan bleh tunjuk ke dia. Tp kalo google pon bleh je tgk rasenye same je bentuk czer kan. Hehe.
      InshaAllah. Doa byk2 moga ziera deliver nanti mudah dan selamat ibu dan anak serta suami

      Delete
  7. br baca blog awk...tahniah sebab dah bersalin..ngeri plak bila baca pengalaman bersalin awk..apapun seronokkn sebab dpt rasa sendiri pngalaman mengandung, bersalin dan miliki zuriat sendiri...Doakan kami2 yg ttc ni gak yea moga dpt merasai detik2 sebegitu gak nnt....

    ReplyDelete
    Replies
    1. InshaAllah. Sy sentiasa doakan kwn2 ttc cepat2 dimurahkan rezeki menimang cahaya mata kandung...amin ya rabb

      Delete
  8. dengan prof zainul kan?dia ok x?
    bru cll nk book dengan prof azurah untuk due bulan 7 nanti, prof azurah time tu pon cuti bersalin.so bila baca forum2 blog2 tgk prof zainul ok.nk tau la kos dia sume. hari tu amik bilik deluxe ke atau share bhtroom?

    ReplyDelete
    Replies
    1. hari tu ambil bilik sorang. Tak kongsi. Semua kos rm6000++.prof tak bekira...byk juga dia diskaun kalo ikutkan tuh

      Delete
    2. ooo u czer erk.. ok2.
      tq..

      Delete