Thursday, 26 June 2014

menghitung hari...

Assalamualaikum semua...

Boring plak lelame cuti nih. Minggu depan aku da nak start keje balik. Excited gak la nak jumpe kwn2 semula. Bila pegi keje yg bestnye mase cepat jek belalu. Kalo dok rumah pon mase belalu cepat gak. Sbb byk tdo. Tak larat beb skrg ni. Memang la br2 pregnant dlu asyik tdo rehat je sbb conceive ivf kan. Kena slalu lemah lembut. Hehe.

Bila akhir2 pregnant ni da mula rase kurang kalsium beb. Da minum susu. Makan kalsium pon dah. Tp lutut tetap sakit akibat kurang kalsium. Macam nak menampung badan kaki tak larat kot. Tu yg lutut rase sakit.

Oh ye. Senin br ni aku ade appointment ngan prof. Kami dtg lambat sket sbb trafic jem akibat trafic light tak berfongsi. Hehe. Alasan....

Sampai2 je da nak magrib. Check urine bp semua. Urine aku kaler yellow dowh. O o....sbb kurang minum air. Aku plak nafikan. Tp....laki aku iya kan....memang aku kurang minum air. Naseb tak sembelit...hehe...takut seh kalo sembelit...takut keluar buasir memang ngeri...

Pastu terus buat ctg scan...nak tgk laki aku sempat snap gambar mesin ctg ngan result dia. Jap ek nak share...

Ni la mesin ctg scan...

Korang ingat aku tau ke nak explain...hehe...berdasarkan explaination prof zainul, dia kate contraction sudah mula ada...dlm mase 10minit terakhir ctg scan tu, 4x contraction sudah memunculkan atau lebih tepat mempamerkan dirinye. Hehe...bukan cikgu bahasa mcm ni la gaye nye. Contraction bermaksud, bukan rase sakit. Tp tetibe degupan jantung baby delay seketika. Mcm tu la yg aku diberitahu oleh prof.

Jumpe prof mcm biase, scan. Baby berat 2.34kg da 35weeks. Prof kate kecit. Patutnye da 3kg. Prof pon tak sabau nau nak suh anak aku bebesau mcm tu kan. Kalo 35weeks da 3kg, deliver bape plak beratnye. Takkan 4kg kot. Melampau plak. Hik...

Berat aku naik lg 2kg. Dari sebelom pregnant 64kg. Skrg da 71.1kg. Berat kau aku. Kakak aku pon tak seberat aku ni. Aku berazam nak kuruskan diri pas deliver. Amacam. Memintak boleh la turun berat n slim kan diri.

Pastu buat sword test skali lg. Nak check ade tak bekteria2 yg tak bgs utk deliver nanti. Syg nye result kena tunggu prof blk dr melborne dlu. Sbb staff nurse pon kate complicated nau nak explain pasal result sword. Aku tak tau kot prof check skali bukaan kot sbb rase sakit sikit kali ni sambil dia bebel2 dia kate jap ek nak tgk dgn pangkal servic. Aku rase dia check skali bukaan. Tp aku teka je. Tak tau kot betul ke tak.

Habis scan semua, prof pun ckp pasal deliver nanti. Aku kena dtg last appointment pd 14hb 7. Then decide la nak deliver mcm mane gayanye....

Ok2. Tu nanti cerita lain sbb belom sampai lg masenye kan. Nak ckp pon sbb kite yg rancang. Moga Allah izinkan perancangan itu. InshaAllah...

Ok...sini dlu ek. Nanti sambung lain. InshaAllah :)



9 comments:

  1. Smg Allah permudahkan Ma Lily...dah x lama lagi tu... :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. InshaAllah...amin ya rabbal alamin

      Delete
  2. Cepatnya msa berlalu...semoga dipermudahkan Ly..Amin..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu la rase macam cepat masa berlalu kan kak. Hari ni ly da start keje kak. Alhamdulillah baby behave. Alhamdulillah boleh terus puase lg hari ni kak.

      Delete
  3. ma ly..dah nak bersalin ghupenya..punya lama tak ber'BW'..lma tak jenguk blog..sekarang asik iG je..hihi..bila jangka bersalin?

    ReplyDelete
  4. InshaAllah...15hb...semoga dipermudahkan...doakan ye :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aamiin..smoga both mummy & baby selamat & sihat :D..dah tau gender ke ma ly?hehe

      Delete
    2. Amin ya rabbal alamin
      InshaAllah girl

      Delete
  5. InshaAllah...15hb...semoga dipermudahkan...doakan ye :)

    ReplyDelete