Thursday, 16 May 2013

C U R A N G

korang biase tak dgr istilah selingku?kikiki...ape kes nak guna perkataan indon plak nih kan...selingku tuh maksud dia C U R A N G...

ok...mcm menarik kan bile nak cite bab2 nih...nak2 pempuan yg baca entry nih...hehe...kenapa syok sgt?sbb suke sgt naik naik darah ke?tak...aku pon bukan nak cite reality kehidupan yg berselingku...amboi...2 kali dah guna perkataan selingku nih...naseb guna bahasa indon...kalo aku guna bahasa bangla...terpakse tanye translate pak guard ensem depan umah aku...kikiki

nak cerita pasal cerita korea yg aku tgh ikuti skrg...sebenarnye cite nih da ulangan da...tapi disebabkan aku baru ikuti...takpe la kan...

secara ringkas cite die berkisahkan ade 1 keluarga miskin nih....bapak dia curang...maka mak kepada 4org anak nih membesarkan anak dlm keadaan miskin...bukan nak cerita pasal bapak dia curang...jgn salah anggap...hehe..nak cite pasal anak2 dia...sebelom nak cite selanjutnye...nak kenalkan watak dlu la ek...



sebenarnya cite nih cite kelakar tau...tgk dr gambar nih pon bleh tau cite nih menarik...yg paling kanan, yg tengah tarik baju lelaki tuh kan...nama dia noh-ra...anak kedua dlm family tuh...yg dia tarik baju tuh laki dia ki-han...mcm lurus2 bendul org nye...yg lain tgh diri dari kanan...anak pertama dia...nama dae-ra...isteri dia yg pakai baju merah maroon tuh...baju kuning tuh adik last diorg...nama joo-ra...sebelah tuh kakak ke3 dia...nama ah-ra...sebelah ah-ra suami ah-ra...dan mak dia yg tgh duduk tuh pakai baju putih tuh...

aku nak cite atau lebih tepat aku nak high light cite dae-ra jek...ngan isteri dia...sbb nak cite yg lain pon menarik...tapi aku lebih tertarik nak cite pasal kehidupan abg die ngan isteri die nih...

cite dia bermula bila dae-ra nih mulanye cikgu sekolah...tapi berenti jadik cikgu kat sekolah sbb kesempitan duwet...pi ngaja kat akademi...kire mcm kolej la...kesempitan hidup tuh da lama diorg sekeluarga hadapi...tapi lebih parah bila mak dia kena cancer...lepas da didesak isteri dia berenti kerja kat sekolah dan ngaja kat akedemi...isteri dia cantik...mula nya bekerja...tapi lepas beranak no 3, dia berenti kerja...jadi surirumah sepenuh masa...

nak dijadikan cerita, si dae-ra nih ade bestfriend...masalah bestfriend dia perempuan...kawan kepada adik dae-ra, ah-ra...mula2 perempuan nih tolong dae-ra dapatkan kerja kat akedemi...pastu berlanjutan sampai tolong dae-ra belikan gingseng kat mak dae-ra yg sakit cancer tuh...then si dae-ra berenti kerja lg sbb marah pelajar akedemi mcm treat pelajar akedemi macam bdk sekolah la kan...so, lastly dia berenti kerja...habis tu dae-ra minta kerja kat jabatan buruh...eceh..mcm confirm jek jabatan...aku nak sedapkan bahasa jek...hehe...

bila da keje kat jabatan buruh tuh sebagai buruh, mesti la buruh...takkan jd pemandu lori plak kan...si perempuan nih asyik dok jumpe jek si dae-ra lg...lupe lak nak cite...mase dae-ra berenti keje tuh...perempuan ni ade gak utk jadi tempat dgr masalah dae-ra...sbb isteri dae-ra nih perangai asyik membebel, suke carik pasal...so, dae-ra carik la org lain yg boleh dgr masalah dia...tu la masalah bini dae-ra...

ok, skrg nih bini dae-ra da mcm naik angin la kan sbb asyik terserempak jek dae-ra jumpe girl nih...bile minta penjelasan, dae-ra kate dia tade ape2 ngan girl nih...girl nih bestfriend dia sbb dlu pernah kerja kat sekolah yg same...bile bini dia jumpe girl ni, pon same...nafikan...tapi still carik laki nih...buat alasan nak melawat mak dae-ra la...muke girl tuh mcm menaruh minat kat dae-ra la...last2, bini dae-ra da tak tahan, dia cite kat adik2 ipar dia, noh-ra dan ah-ra...

ah-ra kan kwn girl tuh jugak...so, ah-ra jumpe la girl nih...tanye kan ape jek status girl nih ngan abg dia...mcm biase, girl nih kate dia memang kagumi abg ah-ra...dari dlu...tapi tade ape2 yg lebih la...si dae-ra ni pulak tak memilih utk terangkan ape yg bini dia syak...bile dia keluar tanpa bgtau bini die, die nak pegi mane...bini dia mula la syak dia pi jumpe girl tuh la...padahal dia pi jumpe mak dia la...kire bukan jumpe girl tuh la kan...but still tak leh mcm tuh kan...as perempuan, kite paham gak la perasaan bini dae-ra kan...walaupun memang menjengkel kan gak la sbb bini dae-ra tuh suke sgt carik pasal, membebel jek bila dae-ra balik...tapi laki patutnye kena pandai explain dan ambil hati bini la kan...supaya bini dia tak fikir yg bukan2...

lupe lak nak cite ape yg ah-ra ckp kat girl tuh yg buat aku setuju sgt2...ah-ra kate, 'memang la awk kagumi abg sy dari dlu...tapi hubungan lelaki dan perempuan ni tak boleh jadik sahabat...mcm suami dia yg semalamnye pegi minum2 ngan rakan sekerja dia...ade girl la...ah-ra kate...walaupun ah-ra kenal kwn2 suami dia tuh...tapi still ah-ra tak suke la kan...mcm tuh jugak la mcm hubungan dae-ra ngan girl tuh....

skrg nih peringkat bini dae-ra da pi sekolah girl tuh mengadu kat pengetua girl tuh...girl tu pulak kena la tegur ngan pengetua dia...da kena tegur 1 hal, pi plak berenti keje...da makin complicated plak sbb dia still nak jumpe dae-ra walaupun dae-ra da kate tak mo jumpe buat mase terdekat...hadoi...emo aku nengok cite nih la...

cite die lom abis...esk sambung...

kesimpulannye aku rase kat sini ade beberapa perkara yg boleh ditekankan kat sini :-

1. lelaki ngan perempuan memang takleh jadik bestfiend tanpa perasaan
2. apabila lelaki or perempuan da kawen, kena explain jelas2 pada pasangan siapa, apa yg dia lakukan sehari2an...
3. kalo pasangan bertanya, kena jujur dan terus terang agar tak jadik balah atau salah sangka
4. bini pon jgn la membebel dan bengkeng sepanjang masa...jadik rimas plak laki kalo gitu
5. perbincangan penting dlm rumah tangga
6. tolak ansur buat kita faham pasangan kita...

~END~



2 comments:

  1. yg no.4 tu adalah engko. bengkeng! hahaha

    ReplyDelete
  2. Hahahahaha.nak buat gu namo.aku memang gitu la.bukan takat tuh.anak murid aku memang suspen jek ngan aku tau.kalo aku senang ati.diorg lega.time aku bengkeng.bile2 aku bleh buat diluar jangkaan.hehe.lati dr tajuk asal

    ReplyDelete